kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Robin Gibb

Bee Gees'den Robin'in vefa borcu

Mine Gültekin
13. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin en heyecan verici isimlerinden biri Bee Gees vokallerinden Robin Gibb. Efsanevi şarkıcı, Arif Mardin ve Ahmet Ertegün'ün onuruna Türkiye'de..
Yüzlerce liste başı parça, onlarca hit ve bir döneme damgasını vuran unutulmaz şarkılar... Dünya müzik otoritelerinin, gelmiş geçmiş en iyi beş pop müzik grubundan biri olarak nitelendirdiği Bee Gees'in müzikal geçmişi 60'lara kadar uzanıyor. Ancak 50 yıla yaklaşan ve 225 milyonluk albüm satış rakamına sahip bir müzik kariyerine rağmen, Barry, Maurice ve Robin Gibb kardeşlerin yarattığı Bee Gees fenomeni, genç kuşak tarafından fazla bilinmiyor. Yıllar sonra yeniden yorumlanan How Deep is Your Love adlı hit parçalarının Take That'e; yine olay yaratan Words adlı parçanın ise Boyzone grubuna ait olduğunun sanılması, bunun bir göstergesi olsa gerek... Elbette, Bee Gees'in son yıllarda bir nevi inzivaya çekilmesinde, Maurice Gibb'in 2003'te beklenmedik şekilde vefat etmesinin de rolü var. Her ne kadar Barry ve Robin Gibb o sıralarda "Bee Gees hep yaşayacak, yolumuza devam edeceğiz," deseler de, hayranlarının yeni albüm bekleyişlerinin de sonuçsuz kaldığı bir gerçek. 10 Temmuz'da Harbiye Açıkhava Sahnesi'nde konser verecek olan grup üyesi Robin Gibb'e, e-mail yoluyla tüm merak edilenleri sorduk...

İSİM POLEMİĞİ
Bee Gees ile ilgili internette şöyle minik bir araştırma yaptığınızda, karşınıza en çok grubun isminin nasıl oluştuğu yönündeki polemik çıkıyor. Kimi, grubun çalışmalarına destek olan Bill Gates ve grubun kurucu üyesi Barry Gibb'in baş harflerinden oluştuğunu düşünüyor; kimi de Gibb kardeşler anlamına gelen 'Brother Gibbs' den türetildiğini... Robin Gibb'den bu konuya bir açıklık getirmesini rica ediyoruz, yanıtı kısa ve net oluyor: "Aslında bu konudaki tüm cevaplar doğru. Bütün isimlerin ve bizimkilerin baş harfleri BG olduğundan bu şekilde zamanla Bee Gees'e dönüştü." Bee Gees çıkış yaptığı yıllarda Beatles'ın tahtına aday gösterilecek kadar iyi bir grafik yakalamış, hatta tarzlarının ciddi yakınlıklar içerdiği konuşulmuştu. Devam eden yıllarda farklı bir müzik türüne yönelmiş olsalar da, bu benzetmenin Gibb kardeşlere etkisi merak konusu. Gibb bu konuda şunları söylüyor: "Beatles kariyerimizde büyük bir esin kaynağıydı, bu doğru. Onlar yeni müzikal ufuklar açmış olduklarından, biz de uluslararası kariyerimizi başlatmak için İngiltere'ye geri döndük."

DİSKO MÜZİK UNUTULDU MU?
Disko müziği için, 'Bee Gees'in yarattığı' denemez belki ama, 'şekillendirdiği' bir müzik türü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak artık disko müziğin tahtında, şimdilerin popüler müzik türleri rap, hip-hop, tekno yer alıyor. Peki disko tedavülden mi kalktı, yoksa bir dönüşüm mü geçirdi? Robin Gibb bu konuda "Biz her zaman dans parçaları yaptık ve o zamanlarda bunlara disko deniyordu. Her zaman farklı türlerde de olsa, insanların dans etmeyi sevdiği şarkılar olmuştur. Dolayısıyla bu sadece değişimdir. Bence şu sıralar dans müziğini en çok temsil eden grup Scissor Sisters'dır," diyor. Bee Gees, 2001'deki son albümleri This Is Where I Came In'den beri yeni albüm çıkarmadı. Gibb buna kısa bir yanıtla, "Eminim doğru zaman geldiğinde yeni albümler olacaktır" diyor. Açıkhava'daki konserde Robin Gibb'e, Philharmonia İstanbul'un da eşlik edecek. To Love Somebody, How Can You Mend A Broken Heart, Staying Alive gibi hitleri bir de sahibinin sesinden dinlemek istiyorsanız, bu konseri kaçırmayın.