kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Paraşütlü jet uçuşa hazır

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
Tüm dünyada satış rekorları kıran çok hafif jetlere (Very Light Jet) bir yenisi daha eklendi. Üstelik bu jetin paraşütü de var..
Amerikalı Cirrus Design Corporation şirketi, paraşütlü, piston motorlu yani pervaneli uçaklardan sonra şimdi de paraşütlü, jet motorlu uçak yaptı. Şirketin jet motorlu ilk uçağı 27 Haziran tarihinde fabrikadan çıktı. Sahip olduğu paraşütü sayesinde dünyanın en çok satan SR 20 ve 22 model piston motorlu uçaklarını üreten Cirrus şirketi, üretim aşamasında jet motorlu uçağının özelliklerini sır gibi sakladı. Cirrus müşterileri şirkete duydukları güven sayesinde daha uçağı görmeden bir yıl önceden 100 bin dolar depozit yatırarak 150 adet sipariş verdi. Cirrus da sipariş veren müşterilerine her ay uçağın bir parçasını puzzle gibi gönderdi.

TÜRKİYE'DEN İKİ SİPARİŞ VAR
Paraşütlü Cirrus jet, 1 milyon dolarlık fiyatıyla sınıfındaki diğer jetlerle kıyaslandığında en ucuzu olarak dikkat çekiyor. Jet İstanbul'dan Antalya'ya 45 dakikada gidebiliyor. Cirrus jetin Microsoft'un patronu Bill Gates'in de ortak olduğu Eclipse şirketinin ürettiği 1.5 milyon dolarlık Eclipse 500 model jetin en büyük rakibi olması bekleniyor. 100 bin dolar depozit yatırarak sipariş için ancak 2008 yılı sonrasına gün alınabilen jetin Türkiye'den de iki müşterisi bulunuyor. 3 bin adetlik siparişle pazarın lideri durumunda olan Eclipse 500'ün yanı sıra aynı pazarda Diamond, D-Jet, Adam Aircraft, Safire, Cessna gibi şirketlerde hafif jet imal ediyor.

Cirrus'un açıklanan teknik detayları

Yolcu Kapasitesi: 5 yolcu+2 pilot
Saatteki Hızı : 559 km.
Uçuş Menzili : Bin 200 km.
Haberin fotoğrafları