kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu kez de Rumlar kızdı!

Yeni Haber
Yunanistan'da Türkiye'yle ilgili ortaya konulan haritanın tartışması sürerken, Avrupa Parlamentosu'nda da AB Komisyonu üyelerinin makaleler yazdığı bir siyasi dergide KKTC'den sözedilip, bayrak ve fotoğrafının basılması Rum vekilleri kızdırdı.

Konuyu soru önergesiyle Avrupa Parlamentosu'na taşıyan Yunanlı vekil Karacaferis, Komisyon Üyesi Olli Rehn'den "Unsurları bağlantısız olduğu için önergeyi yanıtlayamıyoruz" yanıtını aldı.

Avrupa Birliği'ne ilişkin politik ve kültürel konuları ele alan düşünce dergisi "Schuman's Place" ilk sayfasında, AB Komisyonu'nun Bilim Toplumu ve Medya'dan Sorumlu Üyesi Viviane Reding'in bir makalesine yer verdi.
Aynı sayının 24'üncü sayfasında ise "Tanınmayan devletler: Sınırları ihlal edilmiş bir Avrupa'ya doğru" başlıklı farklı konuda bir diğer makale yer aldı. Makalede Avrupa'da sorun yaşanan bölgeler "Transdinyester, Sark adası, Kosovo, Bosna, Kuzey Kıbrıs, Abazya ve Güney Osetya" olarak sayılıp haritada gösterildi. Makalede KKTC bayrağı ve KKTC ile Rum Kesimi'ni ayıran ünlü Ledra Palas yakınlarından bir barikatın fotoğrafına ve "Tanınmayan devletler: Sınırları ihlal edilmiş bir Avrupa'ya doğruBu devletler hangileri? Onları bağlayan ve birbirinden ayıranlar ne? Toplumların kendi geleceklerin tayin etmeleri uygulaması neden her birim için aynı değil mi? Uluslar arası hukuk ve reel politik açısından hiç de iyi bir ev ödevi değil" sözlerine yer verildi.

AP'de merkez sağ gruba dahil olan Rum vekil Georgios Karacaferis ise AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, Ledra Palas barikatı fotoğrafına değinerek, "Makalede kukla devletin bir bayrağı eşliğindeki fotoğrafta 'Kıbrıs'ın Türkiye'yle sınırı' başlığı konulmuştur. Genel olarak Kıbrıs'ın bir iç sınırı bulunduğu kabul edilmez" dedi.

Kıbrıs'ta demokratik cumhuriyete Türklerin 1974'teki "saldırısı" sonunda bir sınır getirildiğini savunan Karacaferis, şu anda 45 bin Türk askerinin AB bölgesini işgal ettiğini, AB ve BM çözümlerine aldırmayarak geri çekilmeyi reddettiğini öne sürdü. Karacaferis önergesinde, "(Genelde basiretli bir kişi olan) Sayın Reding, 200 bin kişinin Türklerin vahşetiyle göçe zorlanmasının AB'de önde gelen yayınlardan birinin Kıbrıs'a saldırı ve işgale ilişkin tarihi gerçekleri çarpıtmasıyla onay verildiğinden haberdar mıdır?" dedi. Karacaferis Rehn'e, böylece Kıbrıs'taki "işgalci güçlere" dolaylı destek verilmiş olup olmadığını sorarken, derginin Komisyon'dan herhangi bir parasal katkı alıp almadığını öğrenmek istedi.

REHN: UNSURLAR BAĞLANTISIZ YANITLAYAMAYIZ

Olli Rehn ise önergeye gönderdiği yanıtında, "Komisyon, Sayın Reding'in makalesiyle Sayın Parlamenterin sözünü ettiği fotoğraf arasında bir bağlantı bulamadığından dolayı soruları yanıtlama konumunda değildir" demekle yetindi.

(ANKA)