kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın 7 harikası belli oldu

Yeni Haber
Dünyanın yeni 7 harikası Portekiz'in başkenti Lizbon'da ilan edildi. Yeni listeye Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal anıt mezarı girdi. 21 yeni aday arasında bulunan Ayasofya Camii ise yeni 7 harika listesinde kendisine yer bulamadı. Ancak Mimar Sinan'ın talebeleri tarafından inşa edilen ve yapımında Türklerin oldukça katkısı bulunan Tac Mahal, hem yeni listede hem de eski listede yer aldı. UNESCO ise seçilen yeni listeyi destekelemdiğini açıkladı.


DÜNYA'NIN 7 HARİKASINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Lizbon'daki Benfica stadında, yeni 7 harikanın ilan edildiği törene ABD'li sinema sanatçısı Hillary Swank, Hintli sinema sanatçısı Bipasha, Basu ve İngiliz aktör Ben Kingsley katılırken, ABD'li ünlü şarkıcı Jennifer Lopez ve ünlü opera sanatçısı Jose Carreras, seslendirdikleri parçalarla törene renk kattı.

Merkezi İsviçre'de bulunan New7Wonders Vakfı'nın yeni 7 harikayı bulmak için başlattığı ve 21 finalistin katıldığı yarışmaya, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve internet üzerinden katılarak 6 yıl boyunca oy kullanıldı. Adaylar belirlenirken, "2000 yılından önce inşa edilmiş olmak, insan eliyle yapılmış olmak ve belirli bir düzeyde muhafaza edilmiş olmak" koşulları arandı. Mısır'daki Gize piramitleri, hem eski listede, hem de yeni aday listede yer alan tek yapıt oldu. Adaylar söz konusu vakıf tarafından sürdürülen yedi yıllık bir araştırmanın sonucunda belirlendi.

Dünyanın 7 harikasını barındıran eski listede Babil'in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Artemis Tapınağı, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Müzesi bulunuyordu.

Eski listeden sadece Taç Mahal, dünyanın 7 harikası arasındaki yerini koruyabildi. Tac Mahal, aynı zamanda yeni listede Türk izlerinin bulunduğu tek eser oldu. Tac Mahal'in mimarları olan Mimar Sinan'ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazıları yazan Hattat Serdar Efendi eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul'dan davet edilmişlerdi. İnşaatta çok sayıda mimar ve ustanın yanısıra yirmi bin işçi çalıştırıldığı biliniyor.

Başkanlığını İsviçreli Bernard Weber'in yaptığı vakfın yarışmayı düzenleme amacı dünyanın dikkatlerini insan yapımı zenginliklerin uğradığı tahribata çekmek. Weber, oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50'sinin tüm dünyadaki eserlerin restorasyonu amacıyla harcanacağını söyledi. Weber, bu eserler arasında Afganistan'da 2000 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan dev Bamiyan Buda heykelinin de bulunduğunu açıkladı. Weber, haksızlığı önlemek amacıyla bir kişinin ancak bir kereye mahsus oy kullanmasına izin verildiğini ifade etti.

Bu arada Merkezi Paris'te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek amacıyla yapılan oylamayı, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıkladı.

Yaygın olarak bilinen Dünyanın 7 Harikası'nın tamamı insan yapımı ve Akdeniz havzasında yer alan anıtlar olup Bizanslı filozof Filon tarafından milattan önce yaklaşık 200'de seçilmişti.

(CHA)