kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul 'çiçeksiz" kalabilir mi?

İstanbul Büyükşehir yönetimi son iki yıldır birçok sorunu çözememesine hatta imardan kaynaklanan yeni sorunlar yaratmasına rağmen inanılmaz bir güzelliğe imza atıyor.
Şehrin ana arterleri, sahilleri, ana caddeleri hatta parkları yapılan yeni peyzaj çalışmalarıyla müthiş güzelleşti. Her yanda çiçekleri görmek insanı rahatlatıyor.
Şehirdeki yoğunluğu, trafik sıkışıklığını bile unutturan bir çalışma bu.
Şimdi İstanbullu bu güzelliğin susuzluk nedeniyle yok olacağı korkusu yaşıyor.
Acaba içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanacak İstanbul'da sokakları süsleyen çiçekler kuruyacak mı?
Bu kaygıyı yaklaşık üç yıldır yoğun bir çalışma yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İhsan Şimşek'e sordum.
Her yıl İstanbul'daki mevcut 43 milyon metrekare kentsel yeşil alanın sulanması için 7 milyon tona yakın su kullanıldığını belirten Şimşek, şöyle diyor:
"Amacımız bir dünya şehri olan İstanbul'u yeşilsiz bırakmamak. Çiçeklendirme ve yeşillendirme her kentin gereksinimi. Su sıkıntısı ortaya çıkar çıkmaz biz de Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak önlem almaya başladık. İlk olarak sulamalarımızı buharlaşmanın en az olduğu geceleyin yapıyoruz. Ardından akıllı su sistemini devreye soktuk. Bu sistemle, bitkiye ihtiyacı kadar su veriliyor. Bu da 6 aylık kısa sürede önemli bir su tasarrufu sağladı."
Şimşek bununla yetinmediklerini, alternatif kaynaklar yaratmak için projeler geliştirdiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor:
"İki önemli projemiz daha var. Biri, bu yılki sıkıntıyı geçirebilmek amacıyla sondaj çalışmaları, diğeri de İSKİ ile yürüttüğümüz biyolojik arıtma tesislerinden elde edilen atık suyun yeşil alanların sulanmasında kullanılması. Önümüzdeki yıl bu devreye girdiğinde hiçbir sıkıntı kalmayacak."