kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Arka plan karmaşık'

YAVUZ BAYDAR
BASINA kapalı olarak yapılan Dink duruşmasını yakından takip eden SABAH ombudsmanı Yavuz Baydar, duruşmaya katılanlardan edindiği bilgi ve izlenimleri doğrudan doğruya aktardı:

* Duruşma nasıl bir ortamda yapıldı?
- Gergin. Maktul, genel yayın yönetmeni olmasına rağmen, davaya hiçbir genel yayın yönetmeninin, gazete yöneticisinin katılmaması dikkat çekiciydi. Çok sayıda kişinin geleceği bilindiği halde, dava daracık bir salonda, bunaltıcı bir havada sürdü. Sanıklar salonda çok sıkı bir jandarma çemberi içindeydi, onları ancak ayağa kalktıklarında görebildik. Dink avukatları çok sayıda olduklarından oturacak yer bulamadılar. Bir ara jandarmanın çemberi etrafına bir de polis çemberi örülünce avukatlar sert biçimde itiraz ettiler, "görev yapamıyoruz" dediler, ama itiraz kabul görmedi. Rakel Dink dipte, savcının bulunduğu bölümün yanında avukat Kezban Hatemi'nin yanında oturuyordu. Çok üzgündü.

* Davada bilinenlere göre yeni olan nedir?
- Erhan Tuncel tedirgindi. Mağdur ve suçsuz olduğunu söyleyip, emniyet istihbaratı ile bağlantısında kendisinin cinayete az bir süre kala ilgililere ulaşamadığını, ancak cinayetin ardından arandığını söyledi. Rapor verdiği sekiz istihbarat görevlisini tanık göstereceğini söyledi. Korkuyor izlenimi edindim.

* Yasin Hayal?..
- Hayal evvelki ifadelerini büyük ölçüde reddetti. Malumunuz, yardım ve azmettirme konusunda sorumluluğu üstlenmişti, ama bu kez hayli sakin ve kendinden emin, Erhan Tuncel'i "arka plandaki isim" olarak gösterdi. Yargıç bunun üzerine "peki bunu neden söylemedin evvelce?" diye sorunca "Biz Tuncel'i milliyetçimukaddesatçı abimiz olarak bilirdik, ama muhbir olduğunu öğrenince onu korumaktan adını saklamaktan vazgeçtim" dedi. Tuncel ile Hayal'in arası gergindi. Birkaç kez birbirlerini suçladılar. Belli ki bağlantı halkası kopmuş. Kopuklukta davanın gidişatını belirleyici soru ve cevaplar var.

* Nereye gider?
- Öngörmek için çok erken. Arka planda karmaşık bir örgüt var gibi. O.S. ise susma hakkını kullanıyor. Dink'in kardeşi Levent dünkü ifadesinde "Dava Türkiye'nin kazandığını veya kaybettiğini gösterecek" dedi.