kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kardeşlik Madımak'ın küllerinden doğmalı

Enis YILDIRIM - Yalçın BEL /MERKEZ Mehmet YILDIZ
Sivas'ta 37 aydının yakılarak öldürüldüğü olayların yıldönümünde, sivil toplum örgütleri toplumdaki laik-antilaik ayrımına dikkat çekti. Açıklamalara "diller, dinler kardeş olmalı" mesajı damgasını vurdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kardeşlik Madımak'ın küllerinden doğmalı
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te ateşe verilen Madımak Oteli'ndeki 37 aydının yaşamını yitirmesiyle sona eren olaylar 14'üncü yılında bir kez daha kınandı. Sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri kardeşlik mesajları verdi. Eski EMEP Genel Başkanı ve İzmir bağımsız milletvekili adayı Abdullah Levent Tüzel, Madımak olaylarının 14'üncü yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu tip olayların şiddet ve düşmanlıktan beslendiğini belirtti. Tüzel, "Hrant'ları katledenler, şehir meydanlarında bomba patlatanlar, senaryolarla işgal ve saldırı planları yapanlar, darbe anayasalarından güç alanlar yine bunları deneyeceklerdir" dedi.

PERDE ARKASINDA KİM VAR?
"Savaş çığlıkları atanların" Alevi toplumunun taleplerini karşılayamayacağını ifade eden Tüzel, halkların, dillerin ve dinlerin kardeş olması gerektiğine işaret etti. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'nun açıklamasında da, toplumun hâlâ laik-antilaik olarak ikiye ayrıldığını savunarak, "Asırlardır bu coğrafyada kardeşçe yaşamış halkların dinleri, dilleri, ırkları, mezhepleri, renkleriyle bir bütün olduğunu Anadolu'nun bu eşsiz mozaiğinin diğerini linç ederek, öldürerek değil, 'öteki'ni anlayarak, kardeşçe bir arada yaşayacağını bir kez daha hatırlatırız" denildi. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de yazılı açıklamasında, "katliamın perde arkasındakilerin henüz ortaya çıkarılmadığını" ifade ederek, gerçek sorumluların henüz hesap vermediği yorumunu yaptı. Anma dolayısıyla CHP'den yapılan açıklamada ise Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi talebi yinelendi. Bu arada Sivas'ta dün Madımak Oteli önünde anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar sloganlar atarak kapının önüne karanfil bıraktı.

ANKARA VE İSTANBUL'DA ANILDILAR
Başkent Ankara'da da pek çok sivil toplum örgütü, Madımak olayıyla ilgili ortak bir eylem düzenledi. Sıhhiye'den Kurtuluş'a kadar yürüyen 6 bin kişi, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" gibi sloganlar attı. Olayda hayatını kaybeden 37 kişinin ismi tek tek okunurken, alanı dolduran binlerce kişi her seferinde "burada" diye bağırdı. Öte yandan dün Kadıköy'de toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyesi olan ve ellerinde "Temmuz 1993 Şehitleri" yazılı pankartlarla yürüyen kalabalık bir grup Madımak olayını protesto etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Erdal Yıldırım, okuduğu açıklamada Sivas'ta yakılanların sadece demokrat, Alevi, ozan değil aynı zamanda düzenin mualifleri olduğunu ileri sürdü. Yıldırım, Madımak Oteli'nde 37 kişiyi yakan zihniyetin bugün de katliamlara devam ettiğini öne sürerek "Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmeli, Madımak Oteli müze yapılmalıdır" dedi.