kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sanık Tuncel cezaevi aracına bindirilirken, "Önyargılarının farkına varamayan toplumlar medenileşemez" dedi. Duruşmayı Tuncel'in baba ve annesi de izledi.

İlk gün herkes birbirini suçladı

Veli SARIBOĞA-Murat KEKLİKÇİ Umut TÜTÜNCÜ-İSTANBUL
Dink duruşmasının ilk gününde azmettirici iddiasıyla yargılanan Erhan Tuncel devlete çalıştığını belirtip, "Yasin Hayal delidir" dedi. Hayal de Tuncel'i suçladı: Bizi o yönetti..
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak günü öldürülmesiyle ilgili 12'si tutuklu 18 sanığın yargılanmasına dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Suikastin ilk duruşması öncesinde polis, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi çevresinde sabah erken saatlerden itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi, adliyeye çıkan sokaklara arama noktaları oluşturuldu. Tutuklu sanıklar ise, Edirne, Kandıra ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nden 4 ayrı araçla saat 10.30 sıralarında adliyeye getirildi. Polis ekiplerinin eşlik ettikleri cezaevi araçlarının gelişi sırasında adliye önündeki Çırağan Caddesi trafiğe kapatıldı. Edirne'den getirilen 4 sanık ise normal kapıdan içeri alındı.

'BURADAKİLER BEBEK KATİLLER'
14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle duruşma daha büyük bir salona alındı. Duruşmada ilk olarak Rakel Dink söz aldı. Dink, "Bugün karanlığın yarattığı bebek katiller burada. Ama bebek katilleri yaratan karanlık burada değil. Ben onlardan şikâyetçiyim" dedi. Duruşmada ilk ifadesi alınan suikastin 'büyük abi'si Erhan Tuncel ise, "Ben devlete çalışıyorum. Bir yıl önce cinayeti Yasin'den duydum. Bu durumu ilgili yerlere ilettim. Cinayeti bildirdiğime dair 8 tanık göstereceğim" diye konuştu. Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal'ın paronayak olduğunu da ileri sürerek, "Yasin delidir. Psikolojik durumunun tespitini istiyorum" diye konuştu. Bunun üzerine söz isteyen Yasin Hayal ise, "Çok şükür elhamdülillah sağlıklıyım" dedi. Tuncel'in yarım saat süren ifadesinin ardından Yasin Hayal ise, "Erhan Tuncel bizi yönlendirdi ve kullandı. Bombalama olayında bile bombayı o imal etti" şeklinde konuştu.

4 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme başkanının "İlk ifadenle şimdiki arasında çelişki var" demesi üzerine ise Hayal, "Erhan bizim reisimizdi. Ama muhbir olduğunu öğrendikten sonra bildiğim her şeyi anlatmaya başladım" dedi. Hayal, siyasi toplantıları Tuncel'in emrinde yaptıklarını ve Tuncel'in Alperen Ocakları'nın reisi olduğunu da ileri sürdü. Cinayet zanlısı O.S. ise çocuk mahkemesinde yargılanmak istediğini belirterek susma hakkını kullandı. O.S.'nin iki ayrı suçtan 18-24 ve 8,5-18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Tuncel'in 22,5-48 yıl, Hayal'in ise 18-30 yıl arasında hapis istemiyle yargılandığı ilk duruşma 12 saat sürdü. Duruşma sonunda sanıklardan mermileri temin ettiği iddia edilen Salih Hacısalihoğlu ile Osman Alpay, İrfan Özkan ve Veysel Toprak tahliye edildi. Duruşma 1 Ekim'e ertelendi.
Haberin fotoğrafları