kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üskül: Kelime değiştirip 61 Anayasası'nı getirelim

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
AK Parti'nin yeni transferi Anayasa Profesörü Zafer Üskül, Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme oturan anayasa değişikliği ile ilgili, "1961 Anayasası'nı küçük değişikliklerle kabul edelim" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Üskül: Kelime değiştirip 61 Anayasası'nı getirelim
AK Parti'nin seçim beyannamesinde, ilk madde olarak, "toplumsal sözleşme niteliğinde, kısa, öz ve açık" yeni bir anayasa vaadinin yer alması tartışma yarattı. AK Parti'nin yeni transferi Mersin ikinci sıra adayı, Anayasa Profesörü Zafer Üskül, 1961 Anayasası'nın küçük değişikliklerle aynen kabul edilmesini önerdi. Üskül ile Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, anayasa değişikliği vaadiyle ilgili SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Anayasa değişikliği, Türkiye'yi yeni bir karmaşaya mı sürükler? Zafer Üskül: Bu konu yeni bir tartışma yaratmamalı. 1982 Anayasası değiştirilerek düzeltilemez. Yeni bir anayasa lazım, 12 Eylül ruhunun ortadan kaldırılması lazım. CHP bu doğrultuda bir siyasi irade gösteremediği için Partilerarası Anayasa Komisyonu'na üye vermediği için çalışmalar yürütülemedi. AK Parti seçimlere böyle bir niyetle gidiyor ve halka bunu söylüyor. Halk yeni bir anayasa talep etmeli, her seçmen bunu partisinden istemeli.
Burhan Kuzu: Anayasa değişikliği önceki programımızda da var. İlk programımızın hedefi Başkanlık sistemine kilitliydi. Şu anda, Başkanlık sisteminde uzlaşma zor görünüyor. Bu anayasanın dili çok kötü, Türkçesi, anlatımı fevkalade kötü.

UZAKLARA BAKMAK GEREKSİZ'

* Başbakan Erdoğan Avusturya-Almanya modelini gündeme getirdi. Bu ülkeler mi örnek alınacak? Zafer Üskül: Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde bir anayasa değişikliği getirilmesi cumhurbaşkanının Meclis'e seçtirilmemesinden kaynaklandı. Bunun örneklerini çok uzaklarda aramaya gerek yok. 1961 Anayasası'na bakmak yeterli. 1961 Anayasası metni bir iki kelime değiştirilerek, kullanılabilir. Sadece bu anayasada Cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzlerce, binlerce tur gerektiren bir düzenleme vardı. Ondan vazgeçip, 1982 Anayasası'ndaki 4 turlu sistemi benimsemek gerekir.
Burhan Kuzu: Cumhurbaşkanının yetkileri bu anayasada hiçbir parlamenter rejimde olmadığı kadar fazla. Bunun değişmesi gerekiyor. Dünyadaki örnekleri gibi, ya başkanlık, ya yarı başkanlık sistemine geçilmesi, ya da cumhurbaşkanının yetkilerinin kısılması gerekir. Cumhurbaşkanının halkın seçmesi yönünde bir anayasa değişikliği teklifi getirilmesi cumhurbaşkanının Meclis'te seçtirilmemesinden kaynaklandı.