kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP 'Avusturya modeli'ne tepki gösterdi

Şenol ATEŞ / ANKARA
CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın AK Parti seçim bildirgesiyle gündeme getirdiği, Cumhurbaşkanlığı için 'Avusturya' modeline tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek AK Parti'nin 2002 seçim bildirgesinde de benzeri vaatlerin olduğunu savunarak, çoğunlukla seçilmelerine rağmen ciddi bir anayasa değişikliği getirmediğini ifade ederek, şöyle dedi: "Yeni ve sivil bir anayasa iddiasını ortaya atanların nasıl bir anayasa istediklerini ilan etmiş olmaları gerekir. Anayasanın değiştirilmesi ile teklif edilemeyen maddelerini mi değiştirmek istiyorlar? Bunları ortaya koymadan sivil anayasa demeleri inandırıcı değil." Özyürek, AK Parti'nin 5 yıldır iktidarda olan bir parti olarak artık vaatleri ile değil, uygulamaları ile konuşması gerektiğini söyledi. Özyürek, "Bizde başbakanlar padişah gibidir, her konuda yetkilidir. Erdoğan da bu yetkilerini abartılı bir şekilde kullanmıştır. Daha fazla yetki demek, Erdoğan'ı padişah konumuna getirmek demektir" dedi.

AVUSTURYA MODELİ:

* Avusturya'da 9 federal eyalet var. En üst organları parlamento, devlet başkanı, federal hükümet ve mahkemeler.

* Cumhurbaşkanı 6 yılda bir doğrudan halk tarafından seçiliyor. Parlamento, Millet Meclisi'nden ve Federal Meclis'ten oluşuyor.

* Avusturya anayasası yarı-başkanlık sistemini anımsatsa da uygulamada başkanın siyasal etkisi "klasik" parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanından daha fazla değil.

* Cumhurbaşkanını halk seçiyor, parlamenter sistem uygulanıyor.