kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yasemin Kozanoğlu Sema Öztürk

Doğa'nın açıklamaları şık da değil, etik de!

Mehmet ÇALIŞKAN
Yedi yıl aradan sonra sinemaya dönen Cem Davran, Doğa Rutkay'ın çekimlere üç gün kala 'Avrupalı'dan ayrılmasına tepkili: Doğa kendini vazgeçilmez sanmasın. Kimsenin ona gereksinimi yok. Açıklamaları ne şıktı ne etik! Bana ayıp etti..
Başrollerinde Cem Davran, Yasemin Kozanoğlu ve Sema Öztürk'ün rol alacağı 'Avrupalı' adlı sinema filminin çekimleri başladı. Davran, filmde Avrupa Parlementosu'ndaki bir Türk parlamenteri canlandırırken, Kozanoğlu ise kamera karşısına Yunanlı 'Ela', Öztürk ise gazeteci 'Asya' karakteri için geçti. Yapımcılığını İrfan Tözüm'ün, yönetmenliğini Ulaş Ak'ın üstlendiği filmde başrol oyuncuları dışında; Eva Maya, Murat Soydan, Kuzey Vargın, İlknur Soydaş, Osman Tamburacı, Ceyhun Yılmaz, Aykut Öğüt, Esra Gerçekoğlu ve Aydemir Akbaş rol alıyor. Filmin başrol oyuncusu Cem Davran, 'Avrupalı'da, bir Türk ailesi ile Yunan ailesi arasında yaşanan, çatışma ve duygusal ilişkiler üzerinden, Türkiye'nin Avrupalılık macerasının işlendiğini anlattı.

* 'Balalayka'dan sonra yaklaşık 15 film teklifi aldım. Kiminde rolle örtüşemedim, kimininde projeyle bağ kuramadım, kiminde çalışma şartlarını tutmadım. Sinemayla ayrılık dönemi yaşadım. Kariyerimde rol aldığım filmlerin sayısal değerinin yüksek olmasını isteseydim, her yıl iki filmde oynardım.

*
'Kahpe Bizans'dan sonra aldığım birçok teklifi kabul etmedim. Reddettiğim roller başka oyunculara teklif edildi. O filmleri izlediğimde hiç biri için Ah! bu filmde yer almamakla ne büyük bir hata yapmışım' demedim.

* 'Avrupalı'yı kabul etmemin sebebi, projeye inanmamla ilişkili. İçinde olacağınız işle bağ kurmakla ilgili. Daha önce teklif edilen projelere inanmadım. 'Avrupalı'da mutlu olacağıma inandım ve 'iyi iş çıkaracağım' diye düşünüyorum.

*
Doğa Rutkay'ın çekimlerden üç gün önce kadrodan ayrılmasını iyi yorumlamıyorum. "Reklam değeri olsun diye sevişmemi istiyorlarsa o iş içinde olmam. Dövüş sahneleri de gereksizdi" sözleri hoş değil. Ben o sahneleri gerekli buldum da, dünkü oyuncu mu gereksiz buldu? Doğa dizindeki sorun yüzünden ayrıldı. 'İsmimi kullanıp reklam yapmak istiyorlar' demesi bana hakarettir. Benim oynayacağım bir filmde onun ismine mi ihtiyacım var? O kim?

* Onun gibi genç bir oyuncu adayının bir proje için yalanlarla dolu açıklamalar yapması hiç şık olmadığı gibi, etik de değil. Bana da yapımcımıza da büyük saygısızlık yaptı. Hiç kimsenin Doğa'nın reklamına gereksinimi yoktur. Ne yazık ki çok iyi tanıdığımız, çok sevdiğimiz Rutkay Aziz'in kızının yaptığı saygısızlık beni daha çok üzdü. Ayrıca Doğa'nın rahatsız olduğunu iddia ettiği sevişme sahnelerinin de kaba provalarını yaptık. O zaman o sahnelerden rahatsız değildi! Kimse vazgeçilmez değildir. Doğa da vazgeçilmez, yeri doldurulamayacak biri değil. Kendisini vazgeçilmez sanmasın. Kadrodan ayrıldığının ertesi dakikası yerine bir oyuncu bulundu...