kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zebari'den Türkiye'ye "komplo" suçlaması

Yeni Haber
Irak Dışişleri Hoşyar Zebari, Maliki hükümetine karşı "komplo" olduğu iddialarına destek verdi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkenin istihbarat başkanlarından oluşan "6 artı 2" grubunun hükümet kurulmadan önce Sünnilerin lehinde çalışmalar yaptığını, grubun seçimlerden sonra da toplanmayı sürdürdüğünü öne süren Zebari Kürtlerin de "Türkiye'nin ne işi var burada? Tuhaf bir şeyler olmalı" diye sorduklarını söyledi.

Hoşyar Zebari, Newsweek dergisi ile yaptığı söyleşide Başbakan Nuri El Maliki'nin isim vermeden eski Başbakan Ayyat Alavi'yi kastederek "darbe söylentileri"nden bahsettiğinin anımsatılması üzerine "Bir komplo havası var. Alavi, (bölgede) dolaşıyor. Başbakan, hükümeti baltalamayı amaçlayan grupların olduğunu söylüyor. Washington ve Londra ile çek ediyor. (Bize verdikleri) yanıtlar her zaman aynı: 'Bu işin bir parçası değiliz. Sizi destekliyoruz. Meşru hükümet sizsiniz'" diye konuştu.

Dramatik değişiklik olması halinde bunun siyasi sürecin askıya alınmasına neden olacağını, bunun da ABD için bir başarısızlık anlamına geleceğini belirten Zebari, "Maliki'yi Alavi'nin bir darbe planladığını düşündüren nedir" sorusunu yanıtlarken "Bu hükümet kurulmadan önce ciddi bir komplo vardı" dedi. Zebari şöyle devam etti:
"Kuveyt, Suudi Arabistan, Türkiye, BAE, Mısır ve Ürdün artı ABD ve İngiltere'nin istihbarat başkanlarından oluşan '6 artı 2' grubu var. Onların amacı, Sünnileri Irak'taki seçimlere katılmayı teşvik etmek ve İran'ı engellemek idi. (Bu çabalarda) istihbarat kabiliyetleri ve finansman gücü kullandılar. Başbakan tarafından olumlu bir girişim olarak görülmedi ancak bununla sessiz bir biçimde fazla gürültü yapmadan uğraştık."

IRAK'IN KATILIMI OLMADAN IRAK KONUŞULDU

Hoşyar Zebari, şeçimlerden sonra "6 artı 2" grubunun Irak'ın katılımı olmadan devam ettiğini, kendisinin de "Irak bulunmadan Irak'ı görüşüyorsunuz" dediğini belirterek şunları söyledi:
"Bu, rahatsızlık yarattı. Şiiler ve bazıları, bunun Şii karşıtı bir girişim olarak algıladı. Kürtlerin de hissiyatı 'Türkiye'nin ne işi var burada? Tuhaf bir şey olmalı' şeklindeydi."

Grubun 2-3 ayda bir biraya geldiğini söyleyen Zebari, Alavi'nin grubu ile Mayıs ayında görüştüğü duyumlarını da dile getirdi. Zebari, Saddam yönetiminde bakan olan kuzeni Irşad Zebari'nin da Alavi'nin oluşturmak istediği bloka dahil edilmek istendiğini ancak Kürt lideri Mesut Barzani, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Başbakan Maliki'nin eleştirilerinin Alavi için büyük bir darbe olduğunu kaydetti.

İngiltere ve ABD'nin Maliki'yi desteklerken ona karşı olanlar ile birlikte çalışamayacaklarını da vurgulayan Zebari, "Washington'un Alavi'ye destek vereceğini yada cesaretlendireceğini sanmıyorum" diye konuştu.

(ANKA)