kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oyak'ın satışı Tekstilbank hissesini yüzde 10 zıplattı

Furkan ALP- EKONOMİ
Oyakbank'ın ING'ye satışının ardından geriye kalan satılabilecek tek banka olarak görülen Tekstilbank hisselerine talep arttı. Hisse son üç günde yüzde 10 yükseldi..
Oyakbank'ın Hollandalı bankacılık devi ING'ye rekor fiyata satılması, geri kalan satılması muhtemel tek banka olan Tekstilbank hisselerine yaradı. Halka açık diğer banka olan İş Bankası'nın yerli kalma stratejisinden dolayı bu hisseye yaklaşmayan yerli ve yabancı yatırımcılar Oyakbank satışının ardından Tekstilbank hisselerine saldırarak üç günde hissenin yüzde 10 yükselmesini sağladılar. Hisse, satışın açıklandığı gün 1.96 YTL seviyesindeyken dün kapanışta 2.16 YTL'ye çıktı. Tekstilbank ile ilgili satış ve ortaklık söylentileri zaman zaman borsa kulislerinde konuşuluyor. 2007 başında bankanın ABN Amro'ya satıldığı dedikoduları çıkmış, ancak banka tarafından bu söylenti yalanlanmıştı. Özellikle yabancı yatırımcılarda Oyakbank'ın satışının ardından diğer bankaların da satılabileceğine olan inancın pekiştiği, bu nedenle Tekstilbank hisse senetlerine ilgi gösterildiği ifade ediliyor.

BORSA DÜŞTÜ
Borsada ise dün ABD tahvillerindeki yükselişin devam etmesi yatırımcıları tedirgin etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizlerinin yüzde 5.16'ya kadar yükselmesi ve Avrupa merkez bankalarının faiz artırımı yönündeki toplantı tutanakları sonrası paranın gelişmekte olan ülkelerden ABD'ye kayacağı tedirginliği ile Avrupa borsaları ortalama yüzde 1 değer kaybetti. İMKB 100 Endeksi ise dün 298 puan ve yüzde 0.65 düşerek, 45 bin 952 puandan işlem gördü. Borsada işlem hacmi ise 1.29 milyar YTL ile önceki güne oranla yüzde 59 arttı. Global piyasalarda yüksek faiz beklentisi ile tahvillere gelen satış sonrası dolar 1.31 YTL'yi aştı. Dolar dün 1.3100 - 1.3160 YTL'den işlem görürken, 4 Şubat 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi yüzde 18.33 oldu. Londra'da işlem gören FTSE 100 Endeksi yüzde 1.07 düşerken, CAC40 yüzde 1.14, DAX ise yüzde 1.89 değer kaybetti. ABD'de faizler ile ilgili endişeler nedeniyle New York Borsası ise kararsız açıldı. Geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin yüzde 5.33 seviyelerine kadar yükselmesi sonrası küresel piyasalarda hafif bir çalkantı yaşanmıştı. Piyasa analistleri, Avrupa'daki hızlı düşüşlere rağmen İMKB'nin temkinli bir düşüş sergilediğini belirterek, dünkü değer kaybının tamamen yurtdışına bağlı olduğunu söyledi.