kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DTP beni destekleyecek diye adaylığımı koymuş değilim!

-DTP önce sizi destekleyeceğini söyledi, sonra karşınıza bir aday çıkarıldı. Neyin nesiydi bu?
- Çıkardılar mı, çıktı mı? Bu konuya fazla girmek istemiyorum. Çünkü bu DTP'nin iç meselesidir ve DTP kamuoyuna açıklama borçludur. Sonuçta DTP beni destekleyecek diye aday olmadım! Bizim birtakım prensiplerimiz, temsil etmek iddiasında olduğumuz gruplar var, bunların sesini Meclis'e ulaştıracağız diye çıktık yola. Kendileri de desteklerini genel merkez olarak açıkladılar. Anlaşılan kendi içlerinde birtakım sorunlar çıktı...

- Partide 'Niçin Kürt aday çıkarılmıyor' itirazları da yükselmiş sanırım...
- Kürt veya Kürtçü! Partiye böyle baskı yapıldığını herkes gibi biz de duyduk. Ben şöyle düşünüyorum; bu öyle kötü bir düzen ki, ezilmiş ve dışlanmış insanları umutsuzluğa sevk ediyor. Ezilenin sadece kendini düşünerek ezilmişlikten kurtulmak istemesi, daha da kötüsü başka bir ezilmişin sırtına basarak nefes almaya çalışması çok oluyor. Mesela ben beyaz bir Türk'üm, makbul Türk'üm. Yani laik olmak şartıyla Hanefi, Sünni, Müslüman, Türk...

- Yani LAHASÜMÜT!
- Evet. Sünni Alevi'ye karşıdır, Müslüman gayrimüslimlere karşı, Türk de Kürt ve diğerlerine karşıdır, onları dışlar. Ben makbul bir Türk olarak, makbul Türk addedilmeyenlerin sesi olmaya gidiyorum Meclis'e. Bunlara insanlar alışık değil; Aleviler, Kürtler bile kendilerinden başka olanların onları müdafaa etmesini şimdiye kadar görmedi. Bu bir kere 1965'te TİP'le görüldü, ondan sonra düzen partileri bu yolu kapattı. 42 yıl sonra bu tekrar gonca verdi; olay budur.

- Seçildikten sonra DTP'ye katılacağınıza dair bir taahhüt ya da imza istendiği doğru mu?
- Hangi çılgın bana taahhütname imzalatacakmış şaşarım!

- Zaten siz bunu kabul etmediğiniz için karşınıza aday çıkarılmış. Ufuk Uras ise kabul etmiş. Böyle bir iddia var...
- Ne Baskın Oran kabul eder, ne de DTP bunu teklif eder! Babam Emirganlı bir Osmanlı beyefendisiydi, çok fena sinirlendiği ve küfredeceği zamanlar 'Allah selamet versin' derdi. Ben de bu adamlara 'Allah selamet versin' diyorum.

- Siz gerçekten 'bağımsız' siyaset yapacağınızı söylediğiniz için mi desteğini çekti DTP? Neler oldu?
- Bu konuda konuşmak istemiyorum. Bugün çok sayıda Kürt bireyinden bana özür email ve telefonları geliyor ve ben oturup günde iki saat 'Kardeşim bu ne özürü, niçin özür dileyesiniz siz' diye cevaplar veriyorum.