kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu

Türkiye'de felaket senaryosuna tepki

ANKARA
ABD'de yapılan toplantıda Tülay Tuğcu'ya suikast ve Beyoğlu'nda bomba senaryoları konuşuldu. BBC'nin haberine göre, Genelkurmay'dan 2 kişi de toplantıya katıldı. AKP'li Bağış, "Doğruysa bunlar vatan hainleridir" dedi..
Washington'da geçen çarşamba günü muhafazakar eğilimli bir düşünce kuruluşunda Türkiye'nin yakın geleceğiyle ilgili gündeme gelen senaryolar başkenti karıştırdı. Türkiye'de 2007'de darbe olacağına dair bir yazı kaleme alan araştırmacı Zeyno Baran'ın yönettiği, Hudson Enstitüsü isimli düşünce kuruluşunda, bazı Türk askeri yetkililerinin de katıldığı toplantıda Türkiye'nin Irak'a girmesi ve bir dizi senaryo "ihtimal" olarak gündeme getirildi. BBC Türkçe servisinin dünyaya duyurduğu toplantıda Anayasa Mahkemesi'nin emekli başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast ve PKK'nın Beyoğlu'nun girişinde 50 kişiyi öldürmesi senaryoları da konuşuldu. Türkiye'den Genelkurmay bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ve bazı yetkililer ile Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu'nun da toplantıya katıldığı ifade edildi.

'DARBE' DEMİŞTİ
Basına kapalı toplantının başkanlığını, muhafazakar eğilimli ve İsrail yanlısı Hudson Enstitüsü'nün Avrasya Politikaları Merkezi Direktörü Zeyno Baran yönetti. Baran, geçen yıl enstitüde Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun'u konuk etmiş, ardından Newsweek dergisinde kaleme aldığı bir yazıda, "2007'de Türkiye'de darbe olma ihtimali yüzde 50" demişti. Baran makalesinde AK Parti'ye karşı bir darbenin Türkiye'yi AB'ye daha da yakınlaştırabileceği tezini savunmuştu. Toplantıya katılanlar arasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Washington'da yaşayan oğlu Kubat Talabani ile eski ABD Dışişleri görevlisi Henri Barkey de katıldı. Toplantıya Türk büyükelçiliğinden diplomatlar ise davet edilmedi. Bu arada ABD'deki toplantıda dile getirilen senaryolara benzer iddialar Türk emniyet güçlerine de ulaşmıştı. Ulus'ta bomba patladığı gün, İstanbul polisi de İstanbul'u kana bulamaya hazırlanan başka bir PKK hücresini çökertmişti.