kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Putin Türkiye yolcusu

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) zirvesine katılmak üzere 25 Haziran'da İstanbul'a geliyor.

KEİT devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Rusya liderini telefonla arayarak davet ettiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ev sahipliğini yapacağı toplantıya Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İham Aliyev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da katılacak. Gürcistan, Bulgaristan ve Romanya gibi diğer örgüt üyesi ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları da zirveye iştirak edecek.

KEİT zirvesine Cumhurbaşkanı düzeyinde katılmayacağını açıklayan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile temsil edilecek. 1992 yılında İstanbul'da kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne Türkiye, Rusya Federasyonu, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbistan, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Moldova ve Ermenistan üye. Örgüt kuruluş amacında bölgede ekonomik işbirliğinin artırılması ve siyasi istikrarın sağlanmasına katkıda bulunulması olarak belirlemişti. 20 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan üye ülkeler Kafkaslar, Balkanlar ve Karadeniz kıyısında bulunuyor. 350 milyon nüfusun yaşadığı bölgede toplam dış ticaret hacmi 300 milyar dolar.Basra Körfezi'nden sonra dünyanın en büyük ikinci enerji kaynaklarının yer aldığı coğrafya uluslar arası taşımacılığın da ana artelini oluşturuyor.

Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı KEİT'nin faaliyetleri ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından da dikkatle izleniyor. ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi Batı ülkelerinin yanı sıra Mısır, Tunus ve İsrail gibi Orta doğu ülkeleri de örgüt çalışmalarına gözlemci statüsünde katılıyor. Türkiye'nin başkanlığında 15.'si gerçekleşecek zirvede enerji, ulaşım, ticaret ve yatırım, organize suçlar ve terörle mücadele ve çevre konularında müzakerelerde bulunulacak.

CİHAN