kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ÖSS'ye dört gün kala son taktikler

YAŞAR ÖZAY
1.5 milyon gencin kaderi 17 Haziran Pazar sabahı 195 dakikalık maratonla belirlenecek. 09.30'da başlayacak bu son yarışta genç adaylar hayatlarının geri kalanını şekillendirecek sorulara yanıt verecek..
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 17 Haziran 2007 Pazar günü 81 il ve yurtdışındaki sınav merkezlerinde saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda gerçekleştirilecek. Toplam 195 dakika olan sınav süresince adaylara tek kitapçıkta, iki bölümden oluşan sorulardan çoktan seçmeli testler dağıtılacak. Sınavda, 1 milyon 639 bin aday ter dökecek. Bu adaylardan 356 bin 512'si devlet üniversitelerine, 35 bin 271'si vakıf üniversitelerine, 10 bin 745'i Kıbrıs'taki üniversitelere, 15 bin 880'i özel yetenek programlarına olmak üzere toplam 418 bin 408 genç üniversitelere girmeye hak kazanacak. Uzmanlar, adayların sınava gelirken yanlarında sınav giriş belgesi ile özel bir kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport), en az 2 koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, yumuşak ve leke bırakmayan silgi ve bir kalemtıraş bulundurmalarını istiyor.

YANLIŞ KODLAMAYA DİKKAT
ÖSS kılavuzunda yer alan kurallara göre adayların başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girmesi gerekiyor. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar, en geç saat 09.00'da sınava girecekleri okulda hazır bulunacak. Kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra, salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve cevap kağıtlarını dağıtacak. Adayların, cevap kâğıtlarındaki bilgilerin kendilerine ait değilse değiştirilmesi için salon başkanına başvurmaları gerekiyor. Bütün soru kitapçıklarında da aynı sorular bulunacak, ancak soru numaraları farklı olacak. Adayların sınava başlamadan önce mutlaka kendilerine verilen soru kitapçığının türünü cevap kâğıdına kodlamaları gerekiyor. Soru kitapçığının yanlış kodlanması veya boş bırakılması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacak.

GEÇ KALAN ALINMAYACAK
Sınav başladıktan sonra salona 30 dakikadan geç gelen adaylar sınava alınmayacak. Adayların, yanlarında çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu gibi haberleşme araçları, cep bilgisayarı, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler, müsvedde kağıdı, defter, kitap ve benzeri araçlar getirmeleri yasak. Sınav sonuçları 20-24 Temmuz arası açıklanacak. Temmuzun ilk yarısında tercih kılavuzu yayınlanacak. Tercihler adaylarca 24 Temmuz - 10 Ağustos 2007 arasında yapılacak.