kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Türkiye önerisi Bush'a tuzaktı"

GÖKÇEN KESGİN
Rusya meclisi strateji danışmanı ve tanınmış akademisyen Dugin, Türkiye etrafında dolanan füze kalkanı önerileri, Irak'taki durum, Rusya'daki siyasi gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtladı..
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen ünlü Rus düşünür Alexander Dugin'le başkent Moskova'da görüştük. Avrasya Partisi lideri de olan Dugin, kurduğu 'Eurasian Movement' (Avrasya Hareketi) düşünce kuruluşunda önemli çalışmalara ve raporlara imza atan biri. Bugün Rusya'nın dış politikasının belkemiği olan "Avrasyacı düşüncenin" fikir babası. 1999'da Rusya meclisi (Duma) başdanışmanı olarak atandı. İzvestia, Vremya Novostey gibi ülkenin önde gelen gazetelerinde köşe yazarlığı yapıyor. Dugin, Kremlin'e çok yakın bir isim olarak tanınıyor. Kendisi de fikirlerinin Putin tarafından uygulandığını, Rus lidere "özel strateji danışmanlığı yaptığını" söylüyor...

Almanya'da düzenlenen G8 zirvesi sırasında iyice açığa çıkan Rusya- Amerika gerilimi, ABD'nin kuracağı füze savunma sistemi üsleri, buna karşılık Rus lider Putin'in "Türkiye'de kurulsun" önerisini Dugin'le görüştük. Tanınmış analist ve düşünür Dugin, sorularımıza şu yanıtları verdi: 'KABUL

ETMEYECEĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORDUK'
*
ABD ve Avrasya arasında her zaman bir çatışma olacaktır. 1990'larda ABD ve Rusya arasında olan barış havasının sonunda yeniden çatışmaya dönüşeceğini o zaman da öngörmüştük. İkinci Soğuk Savaş'ın çıkması kaçınılmazdı. Zaten bu füze krizi de bunun bir sonucu. Bu düşüncemi sonunda Putin'e de anlatmayı başardım. Artık Putin, ABD'nin füze sisteminin aleyhimize olmadığı yalanına gülüyor.

* Bu kapsamda Putin, ABD'nin ne Azerbaycan ne de Türkiye ile ilgili teklifi kabul etmeyeceğini biliyor. Çünkü bu füzeleri doğrudan Rusya'ya karşı yerleştiriyor. Amacımız da bunu göstermekti. Aynısı Azerbaycan konusunda da geçerli. Putin'in burada yaptığı bir diplomasi taktiği. Zaten ABD tarafından bunun kabul edilemez olduğunu bildiği için böyle bir teklif götürdü. Mantıkdışı bir öneri sunuyor ki gerçek niyetleri ortaya çıksın. Türkiye bizim düşmanımız değil. Putin Türkiye'ye giderek daha sıcak bir politika izliyor.

* ABD'nin bu füzeleri kesinlikle yerleştireceğini biliyoruz. Buna engel olamayacağız. Ancak buna karşı biz de kendi ulusal çıkarlarımızı korumak için gerekenleri yapacağız. Rusya da tabii ki füzelerini Doğu Avrupa'ya çevirecek. Polonya'nın topraklarını füze sistemi kurulmasına izin vererek intihar ettiğini söyleyebiliriz.

'ÇİN,İRAN VE BİZİMLE AYNI GRUPTA YER ALIN'
*
Bugün Rusya'nın tek başına ABD'ye karşı çıkması mümkün değil. Ancak bundan sonraki adım, diğer Avrasyacı güçlerle birlikte buna karşı çıkmak olur. Çin ve İran gibi müttefiklerimizle karşı çıkabiliriz. Türkiye'nin de bu grupta yer almasını istiyoruz. Bu konuda gerek Türkiye'deki askeri yetkililerle, gerekse bazı politikacılarla ortak çalışma içerisindeyiz... Füze sistemi ve Türkiye önerisi, Rusya'da da medya gündeminin ilk sıralarında. Putin'in dış ilişkiler danışmanı Sergey Prikhadko da dün açıklama yaparak "Tekliflerimizi karşı tarafa ilettik. Bundan sonra ABD'nin gerçekten işbirliği yapıp yapmayacağını görmek için cevabını bekleyeceğiz" dedi.
Haberin fotoğrafları