kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'16 yaşından küçüklere sınav yapmayın' çağrısı

DIŞ HABERLER
İngiltere'nin en etkin eğitim kuruluşlarından biri, öğrencilerin 16 yaşına gelene kadar sınava tabi tutulmamasını istedi. Gerekçe ise sınav stresinin okuldan uzaklaştırması..
İngiltere'de, "sınavların yol açtığı aşırı stres okuldan ve eğitimden uzaklaştırıyor" gerekçesiyle 16 yaşından küçük öğrencilere sınav yasağı getirilmesi çağrısında bulunuldu. Ülkedeki en etkin eğitim kuruluşlarından olan Genel Eğitim Danışmanlığı, araştırmasında hükümetin eğitim politikasını topa tuttu. Ortaokul ve kolejlerde yapılan sınavların öğrencileri strese soktuğu ve onları okuldan soğutup devamsızlığa yol açtığını belirten kurum, "Dünyada en çok sınav İngiltere'de yapılıyor. Öğrenciler, 16 yaşına gelene kadar 70 kez teste tabi tutuluyor. Ülkemizde, 7, 11 ve 16 yaş öğrencilere ulusal düzeyde uygulanan genel değerlendirme testlerine de derhal son verilmelidir" açıklaması yaptı. The Observer gazetesinde yayınlanan ve testli sınavların bir milyondan fazla öğrencinin psikolojisini olumsuz yönde etkilemekten başka, eğitim açısından da pek bir yarar sağlamadığı belirtilen araştırmada, "Testlerle öğrenciler ezberciliğe zorlanıyor. Bunun zararını sadece öğrenciler değil öğretmenler de çekiyor" denildi. İngiltere'de yapılan GCSE gibi ulusal sınavların sakıncalarına değinilen raporda, öğrenmenlerin maruz kaldığı baskı ise şöyle ifade edilmiş: "Öğretmenler okullarının ülke çapında başarılı olması ve daha üst basamaklarda yer alması için, sınavlarda öğrencilere yardım etmeye zorlanıyor. Test sonuçları ile oynayan öğretmenler bile var."


EBEVEYNLER MEMNUN
Önceki gün 26 yaşındaki Vanessa Rann adlı bir öğretmenin evinde intihar ettiğini hatırlatan gazete, öğretmenin eğitim bakanlığına bağlı müfettişler tarafından sınavlarda öğrencilere yardım etmekten soruşturulduğunu yazdı. Ancak hükümet yetkilileri, ebeveynlerin uygulamadan memnun olduklarını vurgularken, ankete katılan anne-babların yüzde 59.4'ü çoçuklarının sınavlarda paniğe kapılmadıklarını belirtti.