kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
G-8'DEN DÖNDÜ, ESKİ SOVYET ÜLKELERİNİ AĞIRLADI... St. Petersburg'da Uluslararası Ekonomi Forumu'na ev sahipliği yapan Rusya lideri Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmanov'la uzun süre sohbet etti.

İstanbul Putin'i bekliyor

Evren MESCİ/ANKARA
ABD'nin füze kalkanı projesine 'Sistemi Türkiye'ye kur' teklifi getiren Rusya liderinin 25 Haziran'da Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesi için İstanbul'a gelmesi bekleniyor..
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ev sahipliğinde gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) kuruluşunun 15'inci yıldönümü zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılması henüz kesinleşmedi. Ancak ziyaretin gerçekleşmesi için diplomatik çabalar sürüyor. Bu ziyaret, sıcak dünya siyaset gündeminde büyük önem taşıyor. ABD'nin düşman füzeleri havada vuracak sistemini tehdit olarak algılayan Rusya lideri, Bush'a "Türkiye önerisi" getirdi.

TÜRKİYE TEMKİNLİ
Bu öneri Ankara'da temkinle karşılandı. Diplomatik kaynaklar, bunun sürpriz olmadığını, birkaç ay önce de Rus yönetiminden benzer mesajlar geldiğini hatırlattı. Türkiye önerisinin iki açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dışişleri yetkilileri, "Rusya'nın füze kalkanı konusunda Türkiye önerisini samimiyet testi olarak gördüğü" kanısında. Diplomatik kaynaklar "Putin, kalkanın Doğu Avrupa'ya kurulmasına karşı. Çünkü o ülkeleri kendisine tehdit olarak görüyor. Türkiye'nin coğrafi konumu, İran ve İsrail'e yakınlığı nedeniyle daha doğru bir tercih olduğunu düşünüyor" dedi.