kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ın notası dünya basınında

Yeni Haber
Irak'ın, sınır bölgelerin bombalandığı gerekçesi Türkiye'ye verdiği nota, yabancı basında yankı bulundu.

Yabancı basın, notayı "protesto" notasını olarak değerlendirmekle birlikte Bağdat'ın PKK'nın varlığına karşı çıkmasını ve Türkiye ile "uzlaşma" isteğine vurgu yaptı.

BBC: IRAK PKK'NIN İKİ DEVLET ARASINDA ÇÖZÜMLENMESİNİ İSTİYOR

İngiliz yayın kurumu BBC, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı önlem alma hakkının bulunduğunu söylediğini belirtirken Türk askerlerine yönelik mayın saldırılarına da dikkat çekti.

Türkiye'nin sınır ötesi bir operasyon yapabileceği spekülasyonun yoğunlaştığını kaydeden BBC, Irak'ın Türkiye'ye protestosunu ilettiğini bildirirken de "Irak'ın protesto mektubu, açık bir biçimde yükselen gerilimi, Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki değil, iki devlet arasında ele alınması gereken bir sorun olarak tutmayı amaçlıyor" yorumunu yaptı.

NYT: IRAK HÜKÜMETİ, PKK VARLIĞINA KARŞI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

New York Times gazetesi ise, Irak Dışişleri Bakanlığının resmen Türkiye'den bombalamayı durdurmasını istediğini belirtirken ABD'nin PKK'yı terörist bir örgüt olarak nitelendirdiğini anımsattı. Gazete, Irak Dışişleri Bakanlığının Türkiye'ye protesto notasına ilişkin açıklmasının "uzlaştırıcı" bir ton içerdiğini, Irak hükümetinin PKK'nın ülkedeki varlığına karşı olduğunun vurgulandığına dikkat çekti.

LE MONDE: TÜRKİYE IRAKLI KÜRTLERİ SUÇLUYOR

Aynı konuyu değerlendiren Fransız Le Monde ise, Irak'ın Türkiye'nin "Kürdistan'a yönelik bombalamaları protesto ettiği"ni yazdı. Protesto notasının Irak, Türkiye, ABD ve PKK'nın binlerce Türk askerinin sınırı geçtiği haberlerini yalanlamasının ardından ilettiğine işaret eden gazete şunları yazdı:

"Türkiye, Irak'daki Kürtleri PKK'ya destek vermekle suçluyor ve uzun bir süreden beri PKK'ya karşı harekete geçmeleri için ABD ve Irak'a baskı yapıyor. Birkaç haftadan beri asilerin üslerine karşı sınır ötesi operasyonlar düzenlemekle tehdit ediyor."

(ANKA)