kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Şiddet içermeyen demokratik tepki'

ANKARA
Genelkurmay, teröre karşı 'kitlesel karşı koyma refleksi' çağrısını Diyarbakır mitingiyle özdeşleştiren İşçi Partisi'ne (İP) tepki gösterdi. Asker çağrının hiçbir gruba ve kesime mal edilmeyeceğini vurguladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Şiddet içermeyen demokratik tepki'
Genelkurmay Başkanlığı, önceki gece yarısı yaptığı "teröre karşı toplumsal refleks çağrısı" nı, düzenlediği Diyarbakır mitingiyle bağdaştıran İşçi Partisi'ne (İP) yine internet sitesine koyduğu açıklama ile tepki gösterdi. Halka yapılan çağrının belirli gruplara ve kesimlere mal edilemeyeceğinin altını çizen Genelkurmay, mitinglerin organizasyonunun TSK tarafından yapıldığının doğru olmadığını vurguladı. Açıklamada, "Bu çağrıda kastedilen; toplumsal tepkinin, kesinlikle şiddet içermeyen demokratik kurallar içerisinde gösterilmesidir" denildi. Genelkurmay Başkanlığı, önceki günkü açıklamasıyla toplumun tüm kesimlerini, teröre karşı toplumsal refleks göstermeye çağırmıştı. Bunun üzerine İP'in internet sitesinde Genelkurmay'ın bu açıklaması ile partinin düzenlediği Diyarbakır mitingi arasında ilişki kuran ifadeler yayınlandı. İP Basın Bürosu Başkanı Hikmet Çiçek imzasıyla yayımlanan yazıda şöyle denildi:

MİTİNG ÖNCESİNDE
"Diyarbakır'da düzenlenecek olan Birlik ve Kardeşlik Mitingi öncesinde Genelkurmay Başkanlığı sitesinde bir açıklama yapılmıştır. Açıklamanın 7. maddesinde 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin beklentisi; bu tür terör olaylarına karşı yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesi' istenmiştir. Bu, basınımızın ve kamuoyunun dikkatini çekmiştir." İP lideri Doğu Perinçek'e ve parti yöneticilerine bu yönde çok soru geldiği belirtilen yazıda, Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın Tandoğan ve Çağlayan mitingi öncesinde yaptığı açıklamaların da bu sorularda "hatırlatıldığı" belirtildi.

'BİZİM İLGİMİZ YOK'
Genelkurmay Başkanlığı bunun üzerine dün bir açıklama daha yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Bir siyasi partinin internet sitesinde, Genelkurmay Başkanlığı'nın 8 Haziran 2007 tarihli açıklamasındaki bazı ifadeler kullanılarak, açıklamanın Diyarbakır'da adı geçen siyasi parti tarafından düzenlenen mitinge katılımı teşvik ettiğini çağrıştıran ifadelere yer verilmektedir. TSK'nın hiçbir siyasi parti ile ilişkisi olamayacağı gibi, Silahlı Kuvvetlerce ulusumuzun tümüne yapılan 'teröre karşı toplumsal refleksimizi gösterme' çağrısı belirli gruplara veya kesimlere mal edilemez. Sn. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın yapmış olduğu açıklamalarının mitingler öncesine rastlamasına benzer anlamlar yüklenerek, bu mitingleri adeta Genelkurmay Başkanlığının organize ettiği yorumları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu çağrıda kastedilen; toplumsal tepkinin, kesinlikle şiddet içermeyen demokratik kurallar içerisinde gösterilmesidir."
Haberin fotoğrafları