kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sınırın Kuzey Irak tarafında bulunan köylüler top mermisi çukuru olduğunu iddia ettikleri çukurları göstermişti.

Irak'tan top ateşi notası

Evren MESCİ
Irak Hükümeti, Kuzey Irak'a topçu ateşi yapıldığı ve ağır hasar oluştuğu gerekçesiyle Türkiye'ye "protestosuz" nota verdi..
Irak Hükümeti, Kuzey Irak'a topçu ateşi yaptığı gerekçesiyle Türkiye'ye nota verdi. Topçu ateşinin yarattığı hasarlara dikkat çekilen notada, "Halkımız panikte, ağır hasar ve mal ziyanları var. Endişelerinizi anlıyoruz ancak teröre karşı işbirliği içinde hareket etmeliyiz" denildi. Arapça yazılan nota, dün sabah Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed El Hac Mahmud tarafından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay'ın Ankara'da olması nedeniyle Maslahatgüzar Ahmet Yazal'a iletildi.

PROTESTO YOK
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Türkiye'nin notayı kabul etmesinde Maslahatgüzar Yazal'ın iki kritik sorusuna "Hayır" yanıtı alması etkili oldu. Yazal, "Bu bir protesto notası mı ve sınırdaki operasyonlarımızı durdurmamızı istiyor musunuz?" soruları yöneltti. Iraklı bakanın "Hayır, sadece işbirliği ve koordinasyon içinde olalım" yanıtı vermesi üzerine nota kabul edildi. Yazal, nota protesto içerse geri çevirecekti. Türkiye'nin 9 Nisan'da Irak Yönetimi'ne PKK'ya karşı adım atması için bir nota ilettiğini , Irak'ın bu notaya 17 Mayıs'ta yanıt verdiğini hatırlatan üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, "Madem Türkiye'nin tek başına hareket etmesine karşılar, o halde gerekeni yapmalılar" dedi. Türkçe'ye tercüme edildikten sonra Dışişleri Bakanlığı'nda değerlendirmeye alınan "durum tespiti notasına" resmi tepkinin ise Genelkurmay Başkanlığı ile istişarelerin ardından verilmesi bekleniyor. Yanıtta da Irak'ın gereken önlemi alması gerektiğine dikkat çekilmesi bekleniyor.