kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü programını, çoğunlukla siyasete meraklı gençler tercih ediyor.

Okullu arabulucular

Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü adlı yüksek lisans programı, hemen her alanda meydana gelen çatışmaların nasıl yok edileceğini araştırıyor. Programa Yunan öğrencilerin büyük ilgisi var..
Aile içinde, iş hayatında veya politik arenada... Hayatın her alanında uzlaşmaya çok da açık olmayan bir ülke içinde yaşıyoruz. Ciddi bir çatışma kültürüne sahip olan Türk toplumunun bazı genç bireyleri, bu uyuşmazlıkların sebebini araştırıyor. Sabancı Üniversitesi'nde yeni açılan Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü adlı yüksek lisans programı, Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da bu alanda eğitim veren ilk bölüm. Amerika menşeili bu programa komşu ülkelerden, özellikle Yunanistan'dan oldukça fazla öğrenci katılıyor. Bölümün başkanı Prof. Dr. Nimet Beriker, Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü'nün Türkiye için ayrıca gerekli ve önemli olduğunu belirtiyor: "Türk toplumunda uyuşmazlığa sebep olacak ne tür kültürel etkenler var, bunu hiçbir eğitim sistemi cevaplamıyor. Aile içindeki veya okullardaki şiddetten bahsediliyor. Bu tarz sorunlarda ya aile suçlanıyor ya da ekonomik zorluklardan dem vuruluyor. Bunlar hep yapısal şeyler. Siyasete geldiğimizde hep kanlı bıçaklı bir durum hâkim. Her şey 'Kim en son sözü söyleyecek, kim kimin bileğini bükecek,' esası üzerine kurulu. Halbuki demokrasi bir uzlaşma sürecidir."

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ
Programın, müzakere, arabuluculuk, uzlaşmacı karar alma, gayriresmi diplomasi yöntemlerinin araştırılması gibi amaçları var. Beriker, özellikle arabuluculuğun Türkiye için çok önemli olduğunu söylüyor: "Türkiye'de her alanda arabuluculuk yapan çok fazla kişi var. Bunlar bizim kültürle öğrendiğimiz ama çok farkında olmadığımız şeyler. En küçük örnek olarak, çoğu Türk ailesinde babayla kız çocuk çatışma içindedir. Burada anne arabulucudur. Türk köylerinde veya İstanbul'daki İslami cemaatlerdeki arabuluculuk, öğrencilerimizin araştırdığı konular arasında. Ayrıca arabuluculuk kanunu meclisten yeni geçti. Artık arabuluculuk diye bir meslek olacak. Henüz uygulamaya geçilmedi ama öğrencilerimiz çalıştığı alanda arabulucu uzmanı olmaya aday."