kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Margaret John (ortada) Londra'da eğitim alan kaymakan adaylarının derslere ilgisinden çok memnun.

İngiliz eğitimli Türk kaymakamlar

Perihan KORKMAZ / LONDRA
Kaymakam olmaya hazırlanan Türk adaylar, göreve başlamadan önce Londra'da eğitim görüyor. Adaylarla eğitim merkezi The Institute'te görüştük..
Türkiye'nin kaymakam adayları, Londra'nın en büyük eğitim kurumlarından biri olan Middlesex Üniversitesi'ne bağlı 'The Institute-The Hampstead Garden Suburb' de bir yıl süreyle eğitim görüyor. Eğitim aldıkları yılın üçte ikisi, sadece İngilizce derslerine ayrılıyor. Son üç ayda yerel yönetimler, polis, okul, ceza mahkemesi, hastane, itfaiye, huzurevi gibi kamu hizmeti veren kuruluşları ziyaret ederek İngiltere'de kamu sektörünün nasıl işlediğini öğreniyorlar. Haftada 21 saat ve 38 hafta süren program sonunda başarı hedefi, adayların en yüksek puanının 9 olduğu IELTS (International English Language Testing System) sınavında 7'nin üzerinde puan almalarını sağlamak.

İKİ KADIN ADAY
İçişleri Bakanlığı, devlet görevlilerini eğitim amacıyla 20 yılı aşkın süredir yurtdışına gönderiyor. Middlesex Üniversitesi'ne bağlı profesyonel yetişkinler için İngilizce ve genel kültür eğitimi veren The Institute ise yedi yıldan bu yana Türk kaymakam adaylarını ağırlıyor. Şimdiye kadar, bu yılki 10 kişi dahil olmak üzere, toplam 99 kaymakam adayı burada eğitim görmüş. Bunların arasında sadece iki kadın kaymakam adayı olmuş. Yedi yıldan bu yana kaymakam adaylarının eğitim programını hazırlayan The Institute Dış İlişkiler Müdüresi Margaret John, "Daha çok kadın kaymakam görmek istiyoruz," diyor. 2000'de gelen 22 kişiden oluşan ilk grup, sadece lisan eğitimi almış. Ardından İngiliz kamu kuruluşlarını tanımayı kapsayan özel bir program eklenmiş. Böylece, öğrendikleri lisanın kendi alanlarında nasıl kullanıldığını görme imkânları olmuş. Kaymakam adaylarının Londra'daki eğitimi, üniversite eğitiminden sonra girilen kaymakamlık sınavını kazananların katıldığı stajın bir bölümü. Adaylar, göreve başlayacakları ilçelerin belirleneceği kura çekilene kadar, valilikler bünyesinde üç yıl eğitime tabi tutuluyor. Bu süre içinde sekiz ay fiilen kaymakamlık yapıyorlar. Kaymakamlar henüz aday statüsünde olsalar da Margaret John, onlardan bahsederken Türkçe "Kaymakam," diyor ve Londra'daki eğitimlerini çok ciddiye aldıklarını söylüyor.

EŞİYLE GELEN DE VAR
The Institute, Londra'nın ağaçlıklı, temiz ve nezih semtlerinden Finchley'de... Kaymakam adayları, okulun civarındaki eğitimli İngiliz ailelerle kalıyor. Çoğu bekâr ama evli olup eşi ve çocuğuyla gelenler de var. İlk üç ayda eşlerini getirmemeleri tavsiye ediliyor. Eşlerini erken getirmelerinin büyük bir hata olduğunu belirten John, büyük bir kültürel değişimden geçerken yalnız olmanın önemini vurguluyor. Ve ekliyor, "Adaylar kültürel anlamda yeni bir dünyaya alışıyor. Kendi çamaşırlarını yıkayıp, kendi yiyecek alışverişlerini yapıyorlar ki, sanırım İçişleri Bakanlığı'nın en çok ilgilendiği kısım bu. Bu bir yıllık süre içinde daha olgun ve sorumluluk sahibi bireyler haline geliyorlar."