kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Komploda Türk istihbaratı iddiası

Irak Başbakanı El Maliki, yabancı istihbaratın kendisini devirmeye çalıştığını söyledi. Mısır ve Suudilerin yanında Türk istihbaratını suçladı..
Kuzey Irak'a olası operasyon ve Kürt liderlerin tehditleri arasında bölgede gergin günler yaşanırken bir ilginç iddia da Irak Başbakanı Nuri el Maliki'den geldi. El Maliki, "kendisini devirmek için aralarında Türk istihbaratının da bulunduğu bazı yabancı servislerin komploya karıştığını" öne sürdü. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, El Maliki komutanlara yönelik bir konuşmasında kendisine karşı "yabancı komplo" olduğunu aktardı.

ORDUSUNU GÖREVE ÇAĞIRDI
Gazete, şu ifadeleri kullandı: Nuri El Maliki dün, başını eski Başbakan İyad Allavi'nin çektiği alternatif koalisyon hükümeti için destek toplama çabalarına, Mısırlı, Suudi ve Türk istihbarat servislerinin de dahil olduğunu söyledi Ancak Maliki, çabaların ne olduğuna ilişkin detay vermedi. Orduyu "yabancı müdahale"ye karşı tutum almaya çağıran El Maliki, "Politikacıların, Arap ve İslam ülkelerinin içişlerimize karışmalarında yanlışlık olmadığını söylediklerini duyunca şaşırıyorum" sözlerini kullandı.

ALLAVİ'YE ARAP DESTEĞİ
Gazete, Irak'ın savaş sonrası döneminin ilk başbakanı olan Şii Allavi'nin, Suudi Arabistan'dan destek gördüğünü belirtti. Mayıs 2006'da göreve gelen Maliki, birçok kez ABD hükümetiyle de ters düşmüş, Bush yönetiminin kendisini gözden çıkardığı öne sürülmüştü. Daily Telegraph, Irak Başbakan'ın darbe uyarılarını yaparken Maliki ile ilişkilerinin kötü olduğu söylenen Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin, Allavi'nin oluşturmak istediği blok ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Mısır'da olduğuna dikkat çekti.