kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Fark yaratmanın farkı!..

Kitap / Öcal Uluç.
TAM bir çalışma ve koşuşturma makinesidir!..
Bilgiyi bulmak, almak ve paylaşmak hastasıdır!..
Okumanın susamışı, anlatmanın ustasıdır!..
Ona "Türk Gurusu" derken, hiç yanılmadım.
Nihat Demirkol'un son kitabı "Avlumda Bir Deve Var" ve de içinde neler yok ki!..
"Nasıl Dinozor Olunur" ve "Herkes Biraz Don Kişot'tur"dan sonra, "Avlumda Bir Deve var (Beyaz Yayınları Tel: 0212 522 38 68)" Nihat Demirkol'un kitap yazarlığında üç dönemini tamamlıyor sanki; Mimar Sinan'ın ünlü üçlemesi gibi: "Çıraklık DönemiKalfalık DönemiUstalık Dönemi!.."
Kızı Skitabı anlatırken dediği gibi; "Günlük hayatın küçük ayrıntılarını, belki de gerektiğinden fazla önemseyerek, sadece yönetim bilimi açısından değil, kültürsever bir tavırla, 'kullandığı Türkçe'yi kâğıttan esirgemeden' bizlere gösteriyor, hatırlatıyor. Cin ve toniğin aşkını anlatıyor ama kokorecin damağımda bıraktığı tadı da asla es geçmiyor. Yedi Bilge ile sohbet ederken, ne Midhat Paşa'yı, ne Geronimo'yu, ne de Orson Welles'i unutuyor. Münir Nurettin Bey'i dinlerken, Strauss'tan da zevk alınabileceğini kanıtlıyor. Farklılıklardan yola çıkarak adeta aşûre lezzetinde sesleniyor bizlere. Belki de bu yüzden yaşıtlarımca, 'Onlardan daha genç' olduğu söyleniyor..."
Özel hayatında da, çalışma hayatında da, yazım hayatında da fark yaratan ve sevgili S"Günlük hayatın küçük ayrıntılarını, belki de gerektiğinden fazla önemseyerek" dese de, "teferruatta mükemmelliği arayıp bulan" bir öğretmen, bir yazar Nihat Demirkol!..
Hayattan keyif almanın da, fark yaratmanın da "küçük ayrıntılarda saklı olduğunu" ve "bebek adımlarının hayat yolculuğunda insanların yere sağlam basmasını sağlayacağını" biliyor ve öğretiyor!..
Zaten profesyonel olarak işi bu!..
Bakınız 200 sayfalık kitabında beni tam da yüreğimden hangi ayrıntı ile vurdu sevgili Demirkol:
Timur Selçuk'un "Babamın Şarkıları" albümünü anlatıyor: "Albümdeki en başarılı yoruma gelince... Bana kalırsa o Nihavend şaheser, yüz kere dinlenmeli: "Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler..."
Münir Nurettin Selçuk ile Yahya Kemal Beyatlı "müzik-şiir" uyumunun büyük şaheserlerini buluşturan iki üstâddır!.. Aziz İstanbul'dan, Rindlerin Akşamı'na, Endülüs'te Raks'tan, Rindlerin Ölümü'ne kadar!.. Herkesin aklına "Münir Nurettin" denilince, bestelediği "Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirleri" gelir!.. Amma, "Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler" var ya, Faruk Nafiz Çamlıbel'in belki de en "duygu, aşk ve özlem dolu" o şiiri ve Münir Nurettin Selçuk'un en sevdiğim o Nihavend bestesi: "Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler / Sahil seni, rüzgâr seni, akşam seni bekler / Gelmezsen eğer mevsimi nereden bilecekler / Sahil seni, rüzgâr seni, akşam seni bekler."
Kitabın "acaip" adı nereden mi geliyor; onu da kitabı alıp okuyun ve siz bulun sevgili okuyucular!..
Demirkol'un da "neden "fark yaratan" olduğunu çok iyi anlayacaksınız!..