kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mitsubishi: MSZ-HC serisi 'Econo-Cool' fonksiyonu ile yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca iklimlendirme yüküne göre otomatik olarak kapasite ayarlıyor.

Klimada tasarruf dönemi başladı

Büyüme desteğini değişen iklim koşullarından alan klima pazarındaki firmalar enerji verimliliğine odaklandı. 2006'da 1 milyon adedi aşan üretim yapan sektörün son gözdeleri enerji tasarrufu sağlayan modeller..
Son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle yaz mevsiminde Türkiye kavurucu sıcaklarla karşı karşıya kalıyor. Bu durum, özellikle de İstanbul gibi nem oranının yoğun olduğu şehirlerde yaşayanlar ve kapalı ortamlarda çalışanlar için klimayı adeta bir kurtuluşa dönüşüyor. Soğutma amaçlı kullanımda iklim koşullarına göre lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç halini alan klimaların sınıflandırılmasında tüketici açısından en önemli kıstas kuşkusuz enerji tüketimi. Enerjinin verimli kullanılması ile ilgili pek çok çalışmanın yapıldığı şu günlerde klima pazarında faaliyet gösteren 60 kadar firmanın hemen hepsi ürünlerini tanıtırken artık en fazla bu ayrıntıya dikkat çekmeye başladı. Alarko Carrier, Vaillant, Siemens, Airfel ve Bosch gibi sektörün önde gelen firmaları araştırma geliştirme faaliyetlerinin büyük kısmını enerji tasarrufuna odakladı. Bu sayede elektrik sarfiyatında yüzde 35'e varan oranlarda tasarruf sağlayan klimalar üretildi.

İhtiyaca göre kullanım
Ancak klimada elektrik tasarrufu yapabilmek yalnızca ürünün kendi çalışma disiplinine bağlı değil. Tüketici de klima satın alırken kullanım amacı ve alanına göre hareket etmeli. Bunun için de mekanda bir keşif çalışması yapmak gerekiyor. Keşifte odanızın kaç metreküp olduğu hesaplandıktan sonra çıkan rakam İstanbul için 160 ila 190 arasında bir katsayıyla çarpılıyor. Ancak İstanbul için gecerli bu rakamlar evrensel değil. Ortaya çıkan rakam sizin kaç btu'luk (klimanın soğutma ya da ısıtmada kullanılan birim ölçüsü) bir klima almanız gerektiğini ortaya çıkarıyor. Örneğin 25 metrekarelik salonunuza klima almak istiyorsunuz. Yüksekliğin 3 metre olduğu varsayımıyla odanın metreküpü 75 birim çıkıyor. Bu rakam da 190 ile çarpınca alınması gereken klimanın gücü 14 bin 250 btu olarak hesaplanıyor. Eğer katsayı 160 olarak alınırsa da sonuç 12 bin btu'luk bir klimanın yeterli olacağını gösteriyor. Keşfi, uzman bir servisin yapması daha yerinde. Keşif yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise montaj. Yanlış yere monte edilmiş, kapasitesi gereğinden büyük seçilmiş bir klima insan sağlığına zarar verebilir.
Haberin fotoğrafları