kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nur Serter

Meclis'e bu sefer kadın eli değecek

Kadın milletvekili sayısında dünya sıralamasında sonlarda yer alan Türkiye, 22 Temmuz seçiminde bu ayıbından az da olsa kurtulacak. AK Parti, CHP, MHP ve DP seçilebilecek yerlerden 50 kadını milletvekili adayı gösterdi..
TBMM, Cumhuriyet tarihinin en fazla kadın milletvekilinin temsiline hazırlanıyor. AK Parti, CHP ve DP seçilebilecek yerlerden 50'ye yakın kadını aday gösterdi. Seçilebilecek sıralardan en fazla kadın adayı AK Parti gösterirken, kadınların Meclis'teki temsil oranı yüzde 9'a çıkacak. Halen bu oran 24 kadın vekille yüzde 4.3. AK Parti seçilebilecek bölgelerden 32, CHP ise 12 kadını aday gösterdi. Bu durumda yeni TBMM'de 40'ın üzerinde kadının milletvekili olması bekleniyor. Baraj sorunu yaşamazsa DP'den de 4 kadın seçilebilecek sıralarda yer aldı. 50 civarında isim Meclis'e girdiğinde kadın vekil sayısı 2002 seçimine oranla yüzde yüz artmış olacak. Temsil oranı yüzde 9'u bulacak. Bu da Meclis tarihindeki en yüksek kadın vekil sayısı ve oranı olacak.

EN ÇOK AK PARTİ'DE
Seçilebilecek yerlerden en çok kadın adayı AK Parti gösterdi. AK Parti'nin seçilmesine kesin gözüyle bakılan kadın aday sayısı 32'yi buldu. Ancak AK Parti'den liste başı kadın aday çıkmadı. AK Parti 62 kadın adaya listelerde yer verdi. AK Parti grubunda ön plana çıkan bazı kadınları Başbakan Tayyip Erdoğan bu kez listeye almadı. Sokullu Mehmet Paşa'nın torunu İnci Özdemir'in yanı sıra, Zeynep Karahan Uslu ve medyada çok sık yer alması kabul görmeyen Gülseren Topuz, Zeynep Tekin Börü listeye giremedi.

CHP'DE 4 KADIN LİSTE BAŞI

2002 seçiminde 11 kadın milletvekili CHP listesinden Meclis'e girerken, CHP bu dönemde de en az aynı sayıda kadını Meclis'e taşımayı hedefliyor. Liste başında 4 kadın adayı olan CHP, toplam 52 kadına listesinde yer verdi. CHP'nin seçilmesi yüksek olasılık görülen kadın adayları şöyle: Öldürülen gazeteci Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu (İzmir), Gaye Erbatur (Adana), Özlem Çerçioğlu (Aydın), Aliye Gündüz (Kırıkkale) ilk sıradan aday yapıldı. Cumhuriyet mitingleri ile öne çıkan Prof. Necla Arat ve Prof. Nur Serter İstanbul'dan aday gösterildi. 24 ilde, toplam 61 kadını aday gösteren DP'nin listesinde de seçilebilir sıralarda 4 kadın aday bulunuyor. Genç Parti ise 132 isimle en fazla kadın aday gösteren parti oldu.