kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Maliye sınıfta kaldı

Yeni Haber
Maliye Bakanlığı'nın 2006 yılı karnesine göre bakanlık "davranış notunda" sınıfta kaldı.

Faaliyet Raporu'na göre, Maliye'de ekip çalışma kültürünün gelişmediği, değişime karşı direnç olduğu bildirildi. Maliye'nin 2006 bütçesi bir önceki yıla oranla yüzde 31.2 oranında arttı ve 34.7 milyar YTL ödenek kullanıldı. Bu ödeneğin büyük bölümü cari transferler için tahsil edildi.

Maliye Bakanlığı'nın "2006 Faaliyet Raporu"'nda ekonomideki olumlu gelişmelerden bakanlığın işleyişindeki sıkıntılara kadar bir dizi konuya yer verildi. Raporda, büyüme ortamının sağlanması ile birlikte, kişi başına milli gelirin 5 bin doları aştığı kaydedildi. Geçen yıl 52 binden fazla yeni şirketin kurulduğu anımsatılarak, enflasyon sorunun aşıldığı belirtildi. Milli gelirin 600 milyar YTL'ye ulaştığı ifade edilerek, istihdam ve dış ticaret hacminde ciddi artışlar olduğu ifade edildi. Makro ekonomide olumlu gelişmeler arasında, yabancı sermaye girişindeki artış, borçlarda azalma, vergi gelirlerinde artış, faiz dışı fazla hedefinin aşılması sıralandı.Raporda, 2003'de 489 YTL, 2004'de 550.1 YTL, 2005'de 624.7 YTL olan en düşük memur maaşının geçen yıl 765.2 YTL'ye çıktığı anımsatıldı.

ÖDENEK ARTIRILDI

Maliye Bakanlığı bütçesi, 2006'da bir önceki yıla göre yüzde 31.2 artışla 34 milyar 769 milyon 176 bin YTL ödenek tahsil edildi. Bu ödeneğin 34 milyar 579 milyon 16 bin YTL'si harcandı. Ödeneğin büyük bölümü cari transferler için tahsis edildi. Geçen yıl yapılan harcamaların yüzde 90.24'ünü cari transferler, yüzde 7.42'sini sermaye transferleri oluşturdu.

ÇALIŞANLARIN EĞİTİM DURUMU

Maliye Bakanlığı çalışanlarının eğitim durumu grafiğine göre, yüzde 38.8'i lisans, yüzde 32.4'ü lise, yüzde 20.67'si ön lisans, yüzde 6.18'i ortaokul, yüzde 1.02'si lisansüstü, yüzde 0.92'si ilkokul mezunu olduğu kaydedildi. Faaliyet Raporu'nda, bakanlığın kurumsal yapısı da değerlendirildi.
Bakanlığın, güvenilir ve danışılan güçlü bir taşra teşkilatı ağı bulunduğu belirtilerek, "Tecrübeli, güvenilir ve saygın bir kurum. Güçlü bir teknolojik altyapısı var" denildi.

BİLGİ AKIŞI SAĞLANAMIYOR

Diğer yandan, birimler arası bilgi akışının sistemli ve kesintisiz sağlanamadığı belirtilerek, değişime karşı direnç olduğu kaydedildi. Ekip çalışması kültürünün gelişmediği belirtilerek, bürokratik işlemler ve kırtasiyeciliğin fazla olduğu vurgulandı.Hizmet içi, yurtdışı ve yabancı dil eğitimlerinin yetersizliğine dikkat çekilerek, "Sosyal imkanlar kısıtlı. Uzun vadeli planlama ve politika üretmede sıkıntı var. Performans değerlendirme ve ödül sistemi de yetersiz" yorumuna yer verildi.

(ANKA)