kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
‘KARAR ÖZVERİ DEĞİL’ Karayalçın, Türkiye solunun "Ben olmazsam başkaları da olmasın" demeyecek siyasetçilere ihtiyacı olduğunu" söylüyor.

'İki komşu olarak böyle yaşayamayız'

İLİŞKİLİ HABERLER
'İki komşu olarak böyle yaşayamayız'
* Sizin döneminizde K.Irak'a büyük bir operasyon düzenlenmişti... 1995 yılında, tarihimizin en büyük sınır aşırı operasyonunda başbakan yardımcısıydım. 35 bin askerimizi göndermiştik. Bugün Kuzey Irak'a böyle bir müdahalenin sonuç alıcı olmayacağını düşünüyorum. O günkü koşullar ile bugünkü koşullar aynı değil. Hava harekâtı asla aynı sonucu vermez. Benim dileğim Türkiye - Irak sınırını yeniden düzenlemek için ivedilikle müzakereye başlanması. Sınırın bu yapısı çok ciddi sorunlar yaratıyor. Bu sınır çizgisi korunamıyor. Sınırın dağın tepesinden değil, ovanın uygun bir yerinden geçirilmesi gerekir. Ovanın bir bölümü Irak tarafında olabilir. Türkiye ile Irak arasında terörist ya da kaçakçıların rahatlıkla geçmesini önleyecek sınır düzenlemesi yapılmalı.

* Gerekirse bunun için bir miktar toprak verilebilir mi? Bu çok rahatlıkla dengelenebilir. Türkiye biraz toprak verebilir, Irak tarafı biraz toprak verebilir. En uygun sınır çizgisi böylelikle çizilebilir. Ya da sınırın Irak tarafında mutlaka BM gözetimini sağlayacak bir şerit oluşturulmalıdır. Bunun başka yolu yok. Bu böyle devam edemez. Biz Irak'la iki komşu olarak böyle yaşayamayız.

* Sizin döneminizde böyle bir konu gündeme geldi mi? Resmi bir şekilde gündeme gelmedi. Irak Dışişleri Bakanı El Sahaf'la görüşmüştüm. Ama bu konu gündeme gelmemişti. Ama bugün bana göre en temel sorun budur.