kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kürt liderlerin diyalog çağrısına kırmızı ışık

ANKARA
Ankara'nın, Talabani'nin partisi KYB ile Barzani'nin KDP'sinin diyalog ve ziyaret talebini geri çevirdiği ortaya çıktı. Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol "Kürt yetkililerin demeçleri diyalogu engelledi" dedi..
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi KYB ile Kürt lider Mesud Barzani'nin partisi KDP'nin bir süre önce Ankara ile yeniden diyalog isteğinde bulunduğu ortaya çıktı. Kısa bir süre önceye kadar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve askerlerin aksine Kürtlerle diyaloga sıcak bakan Hükümetin ise Dışişleri Bakanlığı'na gelen bu talebi geri çevirdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, KDP ve KYB bir heyet kurarak diyalogun ilk adımı için Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmek istedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve bakanlık ise bir süre önce gelen bu talebe olumsuz yanıt verdi. Irak temaslarını tamamlayarak Ankara'ya dönen Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol da, "Kuzey Irak'taki yetkililerden gelen demeçler diyalogu engelledi. Ankara'da ve Türk kamuoyunda, 'Diyalog sonuç getirmeyecek' izlenimi uyandı. Ancak Bağdat'taki temaslarım merkezi yönetimin konunun hassasiyetini anladığını gösteriyor" dedi. Çelikkol, temaslarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

* MALİKİ'YE UYARI MEKTUBU: PKK'ya karşı merkezi yönetimin ne gerekiyorsa yapması gerektiğini söyledik. Bu mesajların iyi anlaşıldığını tahmin ediyorum. Sayın Başbakan'ın mektubu dışında güvenlik kuruluşlarımız tarafından hazırlanan ve PKK'nın Türkiye'de kullandığı patlayıcıların hemen hemen tümünün izlerini Irak'a kadar götüren belgelerimizin olduğunu bir dosyayı da Sayın Başbakan Maliki'ye verdik.

* MÜZAKERE YAPMADIM: Terör konusunda Irak'lılarla bir müzakere yürütmedim. O konular başka. Biz sadece acil önlemler alınması gerektiğini Kuzey'deki yerel yönetime merkezi yönetim bu konuda baskı yapması gerektiğini ele aldık.

* SINIR ÖTESİNE GEREK KALMASIN: PKK konusunun operasyon aşamasına gelmeden çözümlenmesini istiyoruz. Bağdat'ta ele aldığımız husus da bu. Artık zamanın aştığını, tahammüllerin son haddine geldiğini, o bakımdan Irak hükümetinin Kuzey'deki yetkililere de baskı yaparak bu konuda ilerleme sağlanması gerektiğini mesajını verdik. Diğer hususların kararı, zamanı geldiğinde Türkiye'de alınır.

* KUZEYDE YETKİ DEVRİ: Koalisyon güçleri, iç güvenlik konularında sorumluluğu Irak yönetimine aktarma planını uyguluyor. 2008'e kadar iç güvenlikle ilgili sorumluluk Irak yönetimine verilecek.