kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye-Irak sınırı yeniden çizilmeli'

ELİF KORAP HABER MERKEZİ
1995'te Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyon sırasında başbakan yardımcısı olan Karayalçın, "Operasyondan sonuç alınacağını sanmıyorum. Sınır teröristlerin geçmesini önleyecek şekilde yeniden oluşturulmalı" diyor..
Çok cesur bir karar aldı SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın. "Oylar bölünmesin diye SHP olarak seçime girmekten vazgeçtik" dedi. Bu zor kararıyla Türkiye için doğru olanı yaptığına inanan Karayalçın, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Genel başkanın "seçime girmiyoruz" kararı alması kolay mıdır? Kolay bir karar değil. Benim açımdan da zor. SHP Genel Başkanı olarak hiç milletvekilliği seçimine girmedim. SHP'de genel başkan 7 yıl koltukta kalabiliyor. Benim de 5. yılım doldu. Bir daha genel başkan olarak seçime girme imkanım kalmadı bu kararla. Örgüt açısından da hayal kırıklığı oldu. 5 yıldır buna hazırlanıyordu insanlar.

* Fedakarlık mı bu, yoksa kazanamayacağınızı bildiğiniz durumdan kahramanlık çıkarma uyanıklığı mı? Böyle düşünenler olabilir. Zaten bunu tahmin ettiğim için de seçimlere neden girmediğimizi açıklarken "yüzde 10 seçim barajını aşamayacağımızı görerek" ifadesini kullandım. Cumhuriyet mitinginde karşılaştığım insanlar hep aynı şeyi söylüyorlardı: Bölünmeyin. Seçime gireceğiz. Barajı geçemeyeceğiz. Bize gelecek oylar boşa gidecek. O zaman yoldan çekileyim. İnsanlar CHP-DSP ittifakını bir solda birlik olarak görüyorlarsa oylar oraya gitsin, dedim. Ben bunun solda birlik olduğuna inanmıyorum. Uzun yıllar solda ittifak kurulabilmesi için uğraştım. Son olarak CHP-DSP ittifakı gündeme gelince de bir sol ittifakının SHP'siz olamayacağını dile getirdim. Milletvekilliği kontenjanı istemediğimizi de söyledim. İstediğimiz sol bir programın hazırlanmasına katkıda bulunmaktı. Buna rağmen yanıt alamadım. .

* Kendisini takıma almayan mahalle arkadaşlarına kızıp "ben oynamıyorum" diye oyunu yarıda bırakan çocuk izlenimi vermiyor musunuz? Tam tersi. Ben, eğer beni oynatmıyorsanız size de oynatmam, burayı tahrip ederim, demedim. Madem beni oyuna almıyorsunuz o zaman ben size engel olmayayım, sizin iddianızın önünü açıyorum, dedim.

* Partililere nasıl anlattınız? Tabii ki kolay değil. İnsanlar 5 yıl boyunca seçime hazırlandılar. Herkes bunu beklemiş, hayır çekiliyoruz, diyorum. Ben bile kararı kendim almama rağmen bir hayalkırıklığı yaşıyorum. Elbette ben de can atarım bugün Türkiye'nin başbakanı olmak için, aklımdaki projeleri uygulamak için. Kuşkusuz bunları çok isterim ama sol birliktelik olduğu iddia edilen bu birlikteliğin önünü açmam gerektiği kanaatine vardım ve çekildim. Partiden kızan çok oldu tabii. Ayrılacağım artık, bunu böyle götüremem, diyen arkadaşlarım oldu. Destek olan arkadaşlarım da var. Bir kısmı da sessiz kaldı.

* "Milletvekilliği de istemiyoruz" dediniz. Soylu davranışınızla Baykal'dan şefkat mi bekliyorsunuz? Asla kimseden bir şefkat talebim olmadı. Kimseyi benimle çalışmaya zorlayamam, neden beni istemiyorsun da diyemem.