kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Çalık'a geçmeden önce sözleşmeyi imzalamış TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç'in Çalık Grubu'na transfer olmadan yaklaşık 1 ay önce Afganistan'da petrol aramak üzere Holding ile gizlilik anlaşmasına imza attığı belirlendi.

Türkiye Petrolleri ile Çalık Grubu'nun sürpriz ortaklığı!

OLCAY AYDİLEK
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü'nden Çalık Enerji'nin CEO'luğuna transfer olan Osman Saim Dinç'in, transferinden 1 ay kadar önce önemli bir karara imza attığı ortaya çıktı..
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'nden Çalık Enerji'nin CEO'luğuna transfer olan Osman Saim Dinç'in transferinden yaklaşık 1 ay önce Çalık Enerji ile TPAO'nun, Afganistan'da petrol arama ve üretim faaliyetleri konusunda 'gizlilik anlaşması' imzaladığı ortaya çıktı. TPAO'nun, Çalık-ENI tarafından inşa edilecek Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne ortak olup olmayacağı tartışılırken, sektörde yankı uyandıran bir gelişme yaşandı. Mart ayının sonunda sürpriz biçimde Çalık Enerji'nin CEO'luğuna transfer olan Osman Saim Dinç'in, transferinden çok kısa bir süre önce önemli bir karara imza attığı belirlendi. TPAO ile Çalık Enerji arasında 16 Şubat 2007 tarihinde imzalanan 'gizlilik anlaşması' ile Afganistan'da ortak petrol arama ve üretim kararı alındı. TPAO yetkilileri, TPAO ile Çalık arasında işbirliği sürecini başlatan ilk anlaşmanın 14 Eylül 2006 tarihinde imzalandığını, bu kapsamdaki ikinci anlaşmanın da şubat ayında taraflarca imzalanarak uygulamaya konulduğunu söyledi. TPAO Genel Müdür Vekili Mehmet Uysal, SABAH'ın konuya ilişkin sorusu üzerine, TPAO ile Çalık arasında yapılan anlaşmayı doğrulayarak, ortaklığın bu yılın sonunda ya da gelecek yılın başında Afganistan'da petrol aramaya başlayabileceğini bildirdi.

PROJEYİ ÇALIK GETİRDİ

Uysal, Çalık ile yürütecekleri operasyon için ne kadar bütçe ayrıldığı sorusunu, "Başlangıçta 20 milyon dolar harcanır. Daha sonra bu tutar artar. Tüm harcamaların yarısını TPAO, diğer yarısını da Çalık karşılayacak" diye konuştu. Uysal, TPAO'nun böyle bir projede neden Çalık'ı tercih ettiği sorusu üzerine, "Bu projeyi Çalık getirdi. Biz de ortak olduk" dedi.