kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Partiler seçim bürosu kiralama telaşında!

EBRU ERDOĞAN
17.05.2007
Siyasi partilerin en önemli faaliyetlerinden biri seçim büroları. Son bir ay kirası 2-3 katına çıkacak olan seçim bürolarını bugünden tutmak daha avantajlı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Partiler seçim bürosu kiralama telaşında!
iyasi partiler için seçim sürecini verimli geçirmenin en önemli yollarından biri, seçim büroları. Henüz milletvekili listeleri belli olmadığı için seçim bürosu kiralamaya başlamayan siyasi partiler, önümüzdeki haftalarda bu faaliyetlere girecekler. Birkaç aylığına tutulan büroların kira fiyatlarının, 2-3 kat artması bekleniyor. Bu nedenle şimdiden seçim bürosu kiralayan partiler hem maddi hem de siyasi yönden kazanacaklar. Zira erken faaliyet nedeniyle daha çok insana ulaşırken, bir ay sonra seçim bürosu kiralayacak olanlarla hemen hemen aynı parayı ödeyecekler.

İlçe başına maliyet 50 bin YTL
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, seçim bürolarının maliyetinin ilçe başına aylık 50 bin YTL civarında olduğunu söyledi. Bunun 30 bin YTL'sini seçim bürolarının kiraları oluşturuyor. Nizamettin Aşa, şu anda listeler belli olmadığı için bir hareketlilik olmadığını dile getirerek şöyle konuştu: "Kiralık büro arayışları, seçime bir ay kala çok büyük yoğunluk kazanıyor. Çünkü bu dönem, propagandanın en yoğun yapıldığı dönem." Siyasi partilerin bu maliyetleri genellikle adaya yüklediklerini ifade eden Aşa, son bir ayda seçim büroları için çok yüksek fiyatlar istendiğini belirtti ve bunun nedenini, büroların geçici olarak kiralanmasına bağladı. Küçük partiler dışındaki partilerin İstanbul'da ortalama 200 seçim bürosu açacağına değinen Aşa, şunları söyledi: "Normalde seçim bürolarının her mahallede, hatta bazı mahallelerde birden fazla açılması lazım. Ama partiler bu kadar mali sorumluluk almak istemiyorlar. Mesela Beşiktaş'ta 23 mahalle var. Burada en fazla 10 tane seçim bürosu açılıyor. Fatih çok büyük bir ilçe, 60'a yakın mahalle var. Ama ancak 20-30 tane açılıyor. Küçük partilerde bu sayı daha düşük oluyor. Ana arterlerdeki seçim bürolarının fiyatı 10-15 bin YTL civarında. Küçük ve merkezden uzak mahallelerde bu rakam 2-3 bin YTL'ye düşüyor." Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük de, adaylar için önemli olanın, seçim bürolarının tüm halk tarafından rahatça görülebilecek yerlerde kiralanması olduğu ifade ederek, "Bu nedenle fiyatların yüksek olup olmadığına bakmıyorlar. Bu da geçici olarak kira fiyatlarında artışa neden oluyor" dedi.