kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP'nin Diyarbakır’da aday sıkıntısı

Yeni Haber
AKP'ye Diyarbakır'da gösterilen yoğun aday adayı ilgisi aday belirlemede zorluk yaşanmasına neden oldu. AKP Diyarbakır listelerinden seçilmek için Ankara'da yoğun girişimlerde bulunulurken, listenin hangi isimlerden ve nasıl oluşturulacağı sıkıntısı da yaşanıyor.

19 Mayıs'da yapılan temayül yoklamasında 2 bin 300 üyenin bin 530 üye oy kullandı. Temayül yoklamasının sonuçları bir sır gibi saklanırken son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

Temayül yoklamasına aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ahmet Fikret Öcal, Sur eski Belediye Başkanı Cemal Toptancı, eski ANAP milletvekilleri Nurettin Atik ve Haşim Haşimi, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, İşadamı Şehmuz Ceylan, Prof.Dr. Mustafa Canoruç, AKP İl Başkanı Abdurahman Kurt'un da bulunduğu 86 aday adayı katıldı.

Temayül yoklamasına katılan aday adaylarının yanı sıra, halen milletvekili olan Tarım Bakanı Mehdi Eker, İhsan Arslan, Osman Arslan, Cavit Torun, Fehmi Uyanık ve İrfan Yazıcıoğlu'da listeye eklendiğinde AKP'de ciddi bir liste sorunu ortaya çıktı.

Doç.Dr. Mustafa Canoruç ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu'nun AKP yönetiminin talebi üzerine aday oldukları öğrenilirken, tüm adaylar listede ilk 4'e girebilmek için yoğun bir kulis çalışması yürüttü.

Kulislerde, AKP'nin 10 kişilik milletvekili aday listesi için Tarım Bakanı Mehdi Eker, AKP Milletvekili İhsan Arslan, Osman Arslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu, Doç. Mustafa Canoruç, AKP İl Başkanı Abdurahman Kurt, eski ANAP Milletvekili Haşim Haşimi, İşadamı Şehmuz Ceylan, Nurettin Atik ile birlikte 2 de kadın adayın gösterileceği belirtiliyor.

Önceki seçimde liste sıralamasında sorun yaşamayan AKP, bu seçimde DTP'nin 4 bağımsız adaya yoğunlaşması ile DYP-ANAVATAN birleşmesi sonrasında oluşan DP ile CHP'nin birer milletvekili çıkarması olasılığı AKP'nin Diyarbakır hesaplarını altüst ettiği konuşuluyor.

AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 18 ile Diyarbakır'da 8 milletvekili çıkartmıştı. Bu arada, AKP Diyarbakır il yönetimi dün milletvekili aday adaylarına Doğan Sofra Salonu'nda bir yemek verdi.

(ANKA)