kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ayşe Şule Köseoğlu

AK Parti'ye 13 ilden kadın aday çıkmadı

Hülya KARABAĞLI / ANKARA
AKP'ye 440 kadın adaylık için başvurdu. 15 ev kadınının bulunduğu listede Nazlı Ilıcak karikatürist Salih Memecan'ın eşi Nursuna Memecan ve sunucu İkbal Gürpınar da var..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Her ilden bir kadın" çağrısına 13 ilden yanıt gelmedi. Emine Hanım'ın memleketi Siirtli kadınlar siyasete ilgi göstermedi. AK Parti'ye Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bitlis, Bolu, Kars, Gümüşhane, Kırklareli, Kırşehir, Siirt Zonguldak ve Nevşehir'den adaylık için hiçbir kadın başvuru yapmadı. AK Parti'ye 440 kadın adaylık için başvurdu. 15 ev kadınının yer aldığı listede, gazeteci- yazar Nazlı Ilıcak, karikatürist Salih Memecan'ın eşi Nursuna Memecan ve Samanyolu TV'nin sunucusu İkbal Gürpınar, Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Halkla İlişkiler Müdürü Hülya Alper de bulunuyor.

ALEVİ ADAY DA VAR
22 Temmuz seçimlerinde kadınların sürpriz yapacağı görüşü giderek doğruluk payı kazanıyor. Töre cinayetleriyle gündeme gelen Güneydoğu Anadolu illerinden kadınların adaylık başvurusu yapması bu seçimin sürprizi. SABAH, Diyarbakır, Tunceli ve Şırnak'tan adaylık cesaretini gösteren kadınlarla konuştu. AK Parti, 2002 seçiminde Tunceli'den tek bir milletvekili çıkaramadı. Şimdi bu ilden Alevi kökenli, turizm ve otelcilik mezunu Kevser Akyürekli erkek adayların önüne geçmeye çalışıyor. Adı sürekli terörle birlikte anılan Şırnak'tan serbest avukat Nazan Birlik, Diyarbakır'dan ise mimar Akgül Onur AK Parti'den adaylık için yarışıyor. Aday olan kadınlar şunları söyledi:

* Kevser Akyürekli (Tunceli): 1971 Hozat doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otelcilik ve Turizm mezunuyum. Yazın üç ayı köyümde geçiriyorum. Alevi bir kadın aday adayıyım. Ben, AK Parti'nin demokratik ve özgürlükler anlamındaki açılımlarını destekliyorum. Aleviler, sol partilerde olacaklar, sol partilere oy verecekler diye mecburiyet yok. Ben düşüncelerimi AK Parti'de ifade etmek istiyorum.

* Ayşe Şule Köseoğlu (Trabzon): AK Parti, türbanlı kadınları aday göstermemeye karar verdi. Ancak Trabzon'dan Avukat Ayşe Sule Köseoğlu, ısrarla başvurdu ve türbanından taviz vermeyeceğini söyledi. 2004 yılında Trabzon Adliyesi'nde türbanlı dolaştığı için Avukat Mehmet Bıyıklı tarafından baroya şikâyet edilen Avukat Köseoğlu, "Türbanımı çıkarmadan Meclise girerim" iddiasında.

* Nazan Birlik (Şırnak): 33 yaşındayım. Serbest avukatlık yapıyorum. Silopi'de yaşıyorum. İki kız çocuğum var. Erkekler önlerini kesecek eğitimli kadınların ve gençlerin siyasete girmesini istemiyor. Güneydoğu'da bir kadının siyasete soyunması için ailesinin desteğini alması lazım. İteleyici güç konumundadırlar. 10 yıldır hukuk alanında hizmet vermeye çalışıyorum. Kemer tokasıyla dayak yiyen kadın var. Şırnaklı kadınların hukuku Meclis'e taşınmalı. İş, anlamında, kadının topluma kazandırılması anlamında önemli.
Haberin fotoğrafları