kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümete 'kayıp trilyon' sorusu

Yeni Haber
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, kayıp trilyon davası hakkında karar verilmesinin üzerinden 1 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamasının nedenini sordu.

Anadol, Unkatın'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, kamuoyunda ''kayıp trilyon davası'' olarak bilinen ve kapatılan Refah Partisi yetkililerinin hazine yardımını, ''hukuka aykırı şekilde'' dağıttığına ilişkin davanın 19 Nisanda sonuçlandığını ve mahkemenin, 2 trilyon 644 milyar TL'nin (2 milyon 644 bin YTL), faiziyle birlikte Necmettin Erbakan'dan tahsiline karar verdiğini hatırlattı. Kemal Anadol, ancak belirtilen tarihten bugüne kadar, dava hakkındaki prosedürün yerine getirilmediğinin iddia edildiğini belirtti.

Anadol, evrakta sahtecilikten hüküm giymiş davalılar bulunmasına, alacak miktarının, faiziyle birlikte 10 milyon YTL'ye yaklaşmasına karşın, ilgili yasanın ve Maliye Bakanlığının genelgesinin Necmettin Erbakan için işletilmeyerek, dosyanın sürüncemede bırakıldığının öne sürüldüğünü ifade etti.

Hazine alacağının tahsil edilebilmesi için ihtiyati haciz kararı alınması gerektiğine dikkati çeken Anadol, davanın diğer sanıkları arasında bulunan Abdullah Gül ve Abdülkadir Aksu için davanın reddine ilişkin verilen kararın temyizinden vazgeçilmesinin düşünüldüğünü bildirerek, şu soruları yöneltti:

''4353 Sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca 1.300.000 YTL üzerindeki davaların temyizinden vazgeçilmesi, Danıştayın yetkisindedir. Bakanlığınız, bu konudaki yasal mevzuat uyarınca Abdullah Gül ve Abdülkadir Aksu ile diğer davalılar için yapılacak temyiz işlemleri konusunda hangi hazırlıkları yapmıştır?Mahkeme kararının yazılmasının hızlandırılması ve tebliğe çıkarılması konularında bir girişimde bulunuldu mu? Kararın verilmesinden bugüne kadar 1 ayı aşkın zaman geçmesine karşın, herhangi bir işlem yapılmamış olmasının gerekçeleri nedir?''

''NEDEN İHTİYATİ HACİZ BAŞLATILMIYOR?''

Kemal Anadol, Erbakan ile ilgili kararda hükmedilen alacağın tahsiline ilişkin olarak Maliye Bakanlığının 11 Numaralı İç Genelgesi uyarınca yapılması gereken ihtiyati haciz işleminin başlatılmamasının nedenlerini öğrenmek istedi. Anadol, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

''Evrakta sahtecilik suçu işleyen bir sanığın muvazaalı işlemler yapabileceği karinesi düşünüldüğünde, ihtiyati haciz işleminin zamanında gerçekleştirilmemesi, 8 yıldır süren dava sonucunda tahsilatın yapılmasını risk altına almaz mı?

Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı davası da Maliye Bakanlığı tarafından temyiz edilmemişti. Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu ve Necmettin Erbakan için de aynı şekilde bir yol izlenerek temyizden kaçınılacağı iddiaları doğru mudur?'