kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk Sineması Cannes'a karıştı

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
İLİŞKİLİ HABERLER
Türk Sineması Cannes'a karıştı
Oyuncusu, yönetmeni, yapımcı ve dağıtımcısıyla Cannes Film Festivali'ndeyiz. Fatih Akın, Nejat İşler ve Ufuk Bayraktar şimdiden buradalar... Nurgül Yeşilçay da bugün geliyor. Önceden de belirttiğimiz gibi Film Pazarı'nda (Marche du Film) Türkiye bu yıl çok etkin... Bu sene Ahmet Boyacıoğlu ve Başak Emre'nin organizasyonuyla Cannes'a yakışan bir Türk standının açılmasıyla festivalde önemli bir buluşma noktası olduk. İstanbul Film Festivali yönetmeni Azize Tan da burada...

KONUKLARI AĞIRLIYORUZ
ABD'den Norveç'e uzanan 83 ayrı ülkenin standında olduğu gibi artık bizim de her gün akşam üzeri 18.00-20.00 saatleri arası misafirperverliğimize yakışan bir şekilde konuklara ikram saatimiz var. Herkes adeta gönül gücüyle çalışıyor, dekorun kurulmasına kadar canla başla çalışan aktör Rıza Sönmez konuklara ev sahipliği yapıyor, Nejat İşler arada barın ardına geçip yardım ediyor. Yarın dünya prömiyeri ilk kez Cannes'da yapılacak 'Yumurta'nın gösterimi ardından akşam standımızda bir kokteyl var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği davete sinemamızdan festivalin 'Yönetmenin 15 Günü' adlı bölümünde gösterilen 'Yumurta'nın yönetmeni Semih Kaplanoğlu, oyuncuları Ufuk Bayraktar ve Nejat İşler de katılıyor. 'Kader' ile aldığı büyük övgü ve ödüllerin ardından 'Yumurta' ile ilk kez Cannes'a gelen Ufuk Bayraktar çok heyecanlı ama başarısını kutlayan herkese 'yönetmenlerim sayesinde' diyecek kadar da mütevazı... Filmde küçük bir rolde yer alan Nejat İşler ise geçen yıl festival keyfi yaşamak için geldiği Cannes'da bu kez kırmızı halıda yürüyecek. "İnanılmaz hoş bir ortam" dediği festivalde öncelikle kısa filmleri izlemeye koşan İşler'in, bir sinema izleyici olarak da tabii ki Cannes'da keyfi yerinde.

PAZARLIKLAR YAPILIYOR
Malum sinemamızı temsilen bir de TÜRSAK'ın marketteki Antalya standı var. Önceki gün Altın Portakal olarak görkemli bir öğle yemeği daveti veren Engin Yiğitgil ve Sevinç Baloğlu festivalcisinden dağıtımcısına uluslararası bir davetliler topluluğuna ev sahipliği yaptılar. Antalya'da geçen yıl açılan film pazarı tanıtımı için verilen davete, yeni projeleri için Cannes'a gelen Ferzan Özpetek de katıldı. Festivalde yapımcılarımız da artık dünya standartlarında 'pazarlıklar' yapıyor. Nitekim 'İklimler'in yapımcısı Zeynep Özbatur, Nuri Bilge Ceylan'ın yeni projesi için ön satış yapmak üzere burada.

HUMMALI BİR ÇALIŞMA
Haziranda Belçika, aralıkta Fransa'da gösterime girecek olan 'Beş Vakit'in New York'taki ünlü Tribeca Film Festivali'nde start alan dağıtım anlaşmaları da burada bağlanıyor. Filmin yapımcılarından Gülin Üstün aynı zamanda Reha Erdem'in Hülya Avşar'lı yeni projesi için bütçe görüşmeleri yapıyor. Yani yetenek ile sermayeyi buluşturmak üzere sinemamız hummalı bir çalışma içinde.