kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Kürtlerin petrole sahip olmaları engellenmeli'

Perihan KORKMAZ / LONDRA
İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'un raporunda, Irak'taki Kürtlerin Türkiye'deki Kürtleri otonomi için kışkırttığı belirtildi. Türkiye'nin Türkmen politikasının başarısız olduğunu kaydeden rapor, bu başarısızlığın sorumlusu olarak ABD'yi de gösterdi..
"Iraklı Kürtler, Türkiye'deki Kürtleri daha fazla otonomi için kışkırtıyor. Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin birleşmesi tamamen durdurulmazsa, bölgeye dikkat edilmesi gerekir." Bu çarpıcı ifadeler, İngiltere'nin önde gelen dış politika ve düşünce kuruluşlarından Chatham House'un geçtiğimiz hafta yayımlanan raporuna ait. Kuruluşun mayıs raporunda "Türkiye ve Kürtler" konusuna yer verildi. Exeter Üniversitesi'nde Arab ve İslam Bölümü öğretim üyesi Gareth Stansfield'in hazırladığı "Irak'ta Gerçekleri Kabul Etme" adlı raporda ülkenin komşularıyla ilişkileri de değerlendirildi.

TÜRKİYE UYARILDI
Türkiye'nin Irak politikasının, Kürt devletinin kurulmasının önlenmesi üzerine kurulu olduğu belirtilen raporda, Türkiye'de siyasi hayatta önemli yeri olan askeri kurumların, "Irak'ta Kürt olan her şeye karşı olduğu" öne sürüldü. Iraklı Kürtlerin Türkiye'deki Kürtleri daha fazla otonomi için kışkırttığı kaydedilen ve Türkiye'yi kışkırtmaya karşı uyaran raporda şu ifadeler yer aldı: "Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin birleşmesi tamamen durdurulamazsa bölgeye daha fazla dikkat etmek gerekir. Kürtlerin Kerkük'ü iyice kapatarak petrol kaynaklarının kontrolüne sahip olmaları önlenmeli." Raporda, Kerkük'teki Türkmenlerin kötü durumuna dair politika üreten Türkiye'nin başarılı olamadığı öne sürüldü. "Bu başarısızlığın" nedenleri arasında, "Kürtleri zorlamaya isteksiz" ABD de sayıldı.