kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Petrol Ofisi'nin borcuna tırpan

Yeni Haber
Petrol Ofisi, faiz hariç 1 milyar YTL'yi aşan vergi borcu ve cezasında Maliye ile uzlaştı. Borç 275 milyon YTL'ye düşürüldü. Şirket bunu 30 gün içinde ödeyecek.

Petrol Ofisi'nin faizleri hariç 1 milyar YTL'yi bulan vergi aslı ve cezasında indirim yapıldı. Doğan Şirketler Grubu'nun ana ortağı olduğu Petrol Ofisi, Maliye Bakanlığı ile 2002-2006 yıllarını kapsayan vergi borcu için uzlaşmaya vardı.

Uzlaşmaya göre POAŞ'ın 359 milyon YTL olan vergi borcunun yarısı sıfırlanırken, 625 milyar YTL'lik cezada 93 milyon YTL'ye indirildi.

Böylece 1 milyar YTL'lik toplam ödeme talep edilen POAŞ'tan Maliye, uzlaşma sonrasında vergi aslı ve ceza birlikte 275.3 milyon YTL alacak.

Petrol Ofisi bu tutarı bir kerede 30 gün içerisinde peşin olarak ödeyecek. Bu uzlaşma ile gelen indirim haberi ile Petrol Ofisi hisseleri dün yüzde 5.7 prim yaptı.

Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi Mart ayında Petrol Ofisi'ne, 2002-2006 yıllarını kapsayan dönem için faizler hariç 985.5 milyon YTL vergi aslı ve ceza ödemesini tebliğ etmişti.

Vergi dairesi, 359.99 milyon YTL vergi aslı ve 625.51 milyon YTL vergi cezası talep etmişti. Bu tutarın faiziyle birlikte 1.2 milyar YTL'yi bulması bekleniyordu.

Petrol Ofisi'nden İMKB'ye gönderilen açıklamada, vergi aslı ve cezasıyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yapıldığı hatırlatıldı. Maliye Bakanlığı yetkilileriyle PO temsilcileri arasında dün yapılan ve geç saatlere kadar süren müzakerelerin uzlaşma ile sonuçlandığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu uzlaşmaya göre, vergi aslında yüzde 50 indirim uygulanacağı ve her şey dahil olmak üzere toplam ödeme tutarının 275 milyon 316 bin YTL olacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Şirketimizin düzenli olarak vergilerini ödemesine, iştiraklerinin rutinin dışında hiçbir önemli vergi uyuşmazlıklarının bulunmamasına, ortağımız Doğan ailesi mensuplarıyla Doğan Grubu iştiraklerinin her yıl açıklanan en yüksek vergi verenler listesinde yer aldığının ve bu durumun hem devlet hem de kamuoyu tarafından taktirle karşılandığının bilinmesine rağmen, şirketimiz ve ilişkili taraflar beklenmedik bir şekilde ve hak etmediği bir uygulamayla karşı karşıya kalmış ve bazı basın kuruluşları da bunu fırsat bilerek , olduğundan farklı göstererek menfaat sağlama yoluna gitmeyi tercih etmişler ve mesnetsiz bir karalama kampanyasına girişmişlerdir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu gelişmelerden en büyük zararı PO'nun başta yerli ve yabancı küçük ortaklar olmak üzere pay sahiplerinin gördüğüne işaret edildi. Açıklamada, bu kapsamda dava sürecinin uzun sürerek bir çok belirsizliği de beraberinde getireceğine işaret edilerek, "Subjektif ve art niyetli haberlerin bilgi kirliliğine yol açmaya devam edebileceğini, bunun spekülasyona ve manipülasyona, dolayısıyla haksız kazanca zemin hazırlayacağı" belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"HAKLI OLDUĞUMUZ KONUDA UZLAŞMAYI TERCİH ETTİK"

"Bu koşullar altında şirket hisselerinin gerçek değerini bulmasının güç olduğunu ve bu durumun küçük yatırımcının daha fazla mağdur olamasına yol açacağını ve şirket hisselerinin İMKB'nin günlük işlem hacminde ve piyasa değerinde önemli paya sahip olduklarını da dikkate alarak haklı olduğumuz bu konuda uzlaşma yoluna gitmeyi tercih etmiş bulunuyoruz." denildi.