kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en büyük Ytong tesisi Bilecik'te kuruluyor

Yeni Haber
Çağdaş yapılaşma için Türk inşaat sektörüne hizmet veren Türk Ytong'un; Türkiye ve Marmara Bölgesi'nin artan Ytong ihtiyacını karşılamak üzere Bilecik-Bayırköy'de kuracağı 5. Ytong Tesisi'nin temeli atıldı.

Törene, Türk ve Alman Ytong Şirketlerinin ortakları, yöneticileri, Bilecik Valisi Musa ÇOLAK, Bilecik Belediye Başkanı Sinan YAĞCI, Bayırköy Belediye Başkanı Rakin ÇAKIR ile Bilecik ve Bayırköy'ün önde gelen isimleri katıldı.

Yıllık 800 bin müretim kapasitesine ulaşması planlanan Ytong Bilecik tesisi, 30 bin malana oturacak binası ve 200 m x 150 m ebatlarıyla dünyanın en büyük Ytong tesisi olacak yatırmın başlangıç tutarı 30 milyon YTL olacak. Tam kapasiteye ulaşıldığında yatırım tutarı 100 milyon YTL'nin üzerine çıkacak. Üretim hacmi ile dünyadaki en büyük Ytong tesisi olma özelliğini taşıyacak tesis, kaliteli yapılaşma ve enerji tasarrufu açısından ülkeye ve bölgeye önemli katkılar sağlayacak.

Törende konuşma yapan Türk Ytong Yön. Kur. Bşk. Bülent DEMİREN; "Bundan 44 yıl önce, İstanbul Pendik'teki maden sahamızda kurmuş olduğumuz tesislerde Alman lisansı ve ortaklığı ve 50 bin mkapasite ile başladığımız Ytong faaliyetinin, bu malzemenin sağladığı deprem emniyeti ve enerji tasarrufu dolayısıyla, geçen zaman içinde talebinin süratle artarak, bugünkü düzeye ulaşmış olduğunu görmek, bize büyük mutluluk vermektedir. Pendik tesislerinden sonra sırası ile Tekirdağ'da Saray, Antalya'da Yeniköy, Gaizantep'te Başpınar sahalarında kurularak faaliyete geçen tesislerimizle bugün ülkemizdeki Ytong kapasitesi 1 milyon 200 bin mulaşmıştır.

Bu malzemeyi bugün dünyada üretmekte olan 21 ülke arasında Türkiye, kapasite bakımından, Almanya, Polonya ve İngiltere'den sonra dördüncü sıradadır.

Nüfusu her yıl yaklaşık olarak % 1,5 nispetinde artan ülkemizin, deprem kuşağı üzerinde bulunduğu ve ayrıca enerji tasarrufu mecburiyetinde olduğu da göz önünde bulundurulursa, uygun kuvars hammaddesi rezervini tespit etmiş olduğumuz Bileciğin Bayırköy mevkiinde en yeni teknik imkanlarla 800 bin mkapasiteli dünyanın en büyük Ytong tesisini kurmakla, Türkiye'nin ihtiyaçlarına büyük ölçüde cevap vermenin ve mahalli kalkınmaya da bir ölçüde yardımcı olmanın heyecan ve mutluluğunu duymaktayız." dedi.

Demiren ayrıca "Kuruluşundan bugüne kadar Ytong, ülkeye 6 milyar doları aşan değerde enerji ve döviz tasarrufu sağladı. Bilecik tesisimizle bu katkı katlanarak artacaktır." dedi.