kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Geçtiğimiz aydan beri yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlik, piyasalardaki olumlu havanın dağılmasına neden oldu. Parasını cebinde tutan müşteriler, kredi kartlarını da limitli kullanmaya başladı..
Türkiye, nisan ayında başlayan ve erken seçim kararı ile son bulan siyasi dönemece girdiğinden beri piyasalardaki olumlu hava yerini belirsizliğin getirdiği daralmaya bıraktı. Seçim öncesi İstanbul'da iş hacminin en yoğun olduğu Perpa, Kapalıçarşı ve alışveriş merkezlerinde satışlar düştü, belirsizlik ortamı esnafı vurdu. 22 Temmuz'da yapılacak seçimlere iki ay kala, 'çarşı'daki beklenti, belirsizliğin bir an önce bitmesi yönünde. Seçimlerin sona ermesiyle istikrarın yeniden kazanılacağından, buna bağlı olarak da talebin canlanacağından umutlu olan esnaf, seçim sürecinin sona ermesini bekliyor.

TURİSTLERİ KAÇIRMAYALIM
Türkiye'ye giren toplam 100 tonluk altının 60 tonunun işlendiği ve dünya altın piyasasının kalbi olarak nitelenen Kapalıçarşı'da en çok yaz aylarına rastlayan seçim gerginliğinin turistleri kaçırmasından korkuluyor. Satışlarının yüzde 80'i dış turizme bağlı olan Kapalıçarşı esnafı, yurtdışında çarşıyı tanıtacak reklam kampanyalarının yetersizliğinden şikayet ediyor. Esnaf, yerli tükticilere de yeniden ulaşabilmek için seçimle başa gelecek hükümetin alım gücünü 'gerçekten' yükseltmesini istediğini söylüyor. Tekstil işlerinin çok kötü olduğuna dikkat çekilen Kapalıçarşı'ya seçim sürecinin tek iyi yansıması ise yapılan mitingler olmuş. Çarşıdaki pek çok esnaf İstanbul Çağlayan'daki mitingde binlerce bayrak ve tişört satmış, İzmir Alsancak için stok tazeliyor.

KÂRLILIK DÜŞTÜ
Perpa'da daralan iş hacmi, karlılığı yüzde 1- 2'lere çekti. Hakedişler ödenmediği için büyük firmaların taşeronlarına mal satan esnaf tahsilat yapmakta zorlanıyor. 20 bin kişilik istihdamla günde 40 bin kişiyi ağırlayan Perpa'da esnaf, yeni gelecek hükümetten reel sektöre yatırım istiyor. Perpa esnafının bir sorunu da Çin malları. Kalitesiz olmasına karşın ucuz olması nedeniyle rekabet şansı tanımayan Çin mallarıyla ilgili olarak esnafın yeni gelecek hükümete bir çağrısı var: "Çin mallarına kota konulsun!" Alışveriş merkezlerinde ise kozmetik, kuyumculuk gibi lüks ihtiyaçlarla ilgili satın alımlar durma noktasına geldi. Mağaza sahipleri son bir aydır düşüş eğilimine giren satışların Anneler Günü'nde geçici de olsa canlanmasını umut ediyordu. Ancak hediyelik satışları da geçen yıllara oranla beklentilerin çok altında kaldı.
Haberin fotoğrafları