kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Bölgede çok sayıda denetimsiz internet kafe var. 12 yaşından küçüklerin girmesi kesinlikle yasak olan kafelerde neredeyse 12'sinden büyük çocuk yok.

Kim bu Bill Gates'i kızdıran Urfalılar

SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
Şanlıurfa Emniyet Müdürü çocuk hacker'ları anlattı: Suruç'taki köylü Bilo, Stockholm'deki Bobo'ya uzanıp evinden dolandırıyor..
Şanlıurfa'da yapılan "Virüs Operasyonu" ürkütücü bir gerçeği ortaya çıkardı: Organize suç örgütlerinin kapkaç, yankesicilik, hırsızlık amaçlı kullandıkları çocuk çete üyelerine bulduğu yeni iş sahası "internet dolandırıcılığı." Virüs operasyonunda yakalanan ve ünlü Bil Gates'in bile dava açacağını belirttiği 45 kişiden 14'ü çocuk.

DENETİMSİZ NET KAFELER
12-13 yaşında çete üyesi bu çocuk hackerlar köy kasaba ya da mahallelerde liderlerinin evlerine yerleştirdiği internete girip dünyanın her yerindeki kurbanların kredi kartlarından yüz binlerce dolar para çekmiş. Örgütler bilgisayar ve internet kullanımında ustalaşmış 12-16 yaş aralığındaki yoksul çocukları ya kandırarak ya da ailelerinin de rızasıyla çeteye alıp "çocuk hacker" olarak kullanıyor. Çocuklar internet üzerinden yapılan dolandırıcılık eylemlerinde "uzman" olarak görev alıyor.

ÇETE ARMAĞANI BİLGİSAYAR
Denetimsiz net kafelerde günün uzun bir bölümünü geçiren küçük yaşta çocuklar bir süre sonra internet kullanmakta ustalaşıyor. Çete kendilerine yakın olan bazı kafe sahiplerinin işaretiyle "uzmanlaşmış" çocukları takibe alıyor. Ailevi durumları elverişli olmayan çocuklar ya tek tek kandırılıyor ya da ailelerine para verilerek 'hacker' olarak kullanılıyor. Kapkaççı çocukların aile ve kentlerinden ayrılması gerekirken çocuk 'hacker'larda bu sorun yok. Küçük çete üyeleri kasaba, köy ya da mahallelerinden, hatta çete tarafından temin edilerek evlerine konmuş bilgisayarlardan her türlü işlemi yapıyor. Çocukların başında durup talimat veren suç liderleri dünyanın hemen her yerinde "olta" tabir edilen yöntemle kurban buluyor.