kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

N'olur, Nolmaz herkes figüran olamaz!

Onları çocukluğumuzdan beri binlerce kez gördük. Yüzlerini iyi biliyoruz ama hayatları hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Yeşilçam'ın unutulmaz figüranları Hakkı Kıvanç, İsmet Erten ve Sönmez Yıkılmaz nam-ı diğer Rambo Sönmez hayatlarını ve yaptıkları işi yani figüranlığı tanımladı. Hakkı Kıvanç figüranlık için "Figüran diye filmdeki kalabalığa denir. Repliği yoktur onların... Sesleri duyulabilir ama doğrudan kameraya konuşmazlar, arkada gürültü yaparlar. Sinemaya 50 yılımı verdim, başrol de olmak üzere yüzlerce filmde oynadım. Figüran değilim ben" diyor. İşte sinemaya yarım asır emek veren figüranların Esquire dergisine anlattıkları:

Aktör her boyaya girer ama renk vermez
Adanalı olan Kıvanç, ilk ciddi rolünü 1957'de 'Beni Şafakta Vurdular' adlı filmde oynamış. 50 yıllık sanat hayatının sonunda figüran olarak anılmasının haksızlık olduğunu söyleyen Kıvanç, başından geçen bir anısını şöyle anlatıyor:

YORDAM BİLİRİM

"Bir kumarhane sahnesinde bir adamı soyup parasını alıyorlar. Rejisörün işine karışılmaz ama dayanamadım. Yol yordam bilen adamız. Hiçbir kumarhanede adam soymazlar, aksine adamın parası bitse taksi parasını verip gönderirler. Yönetmen beni dinlemedi, hatalı çekti sahneyi. Hem meslek icabı hem de kişi olarak çok ortamlara girip çıktım. Aktör adam her boyaya boyanmalı ama renk vermemeli."
Haberin fotoğrafları