kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Büyük taraftar desteğiyle tanınan takımlardan Fenerbahçe, bu yılın en güçlü şampiyon adayı.

Sahadaki her 10 bin kişi gol şansını yüzde 10 artırıyor

DIŞ HABERLER
Beş bin futbol maçı inceleyen bilim adamları, her 10 bin taraftarın takımlarının gol şansını yüzde 10 artırdığını ve hakem üzerinde baskı kurduğunu ispatladı..
ABD'nin saygın Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, futbolda taraftar desteğinin gol atma şansını artırdığını, ayrıca hakem üzerinde takımın lehine baskı oluşturduğunu ortaya çıkardı. Buna göre sahadaki her 10 bin taraftar, takımın gol atma şansını yüzde 10 oranında artırıyor. Bilim adamları, 1992 ile 2006 yılları arasında İngiltere Premier Lig'de oynanan beş bin maçı inceledi. Takımların kendi sahalarındaki ve deplasmandaki performanslarını istatistiksel olarak karşılaştıran uzmanlar, "Takımların kendi sahalarındaki gol ortalamaları 1.5 iken, deplasmanda bu sayı 1.1 oluyor. Aradaki bu farkın nedeni ise taraftar desteği" diye konuştu. Araştırmayı yürütenlerden Psikolog Ryan Boyko, "Takımlar taraftarlarının desteği olmadığı için deplasmanda oynadıkları zaman daha az gol atıyorlar. Üstelik karşı takımın taraftarları morallerini bozduğu için deplasmanda daha çok penaltı kaçırıyorlar" dedi.

HAKEMLER ETKİLENİYOR
Hakemlerin de taraftar etkisinden payını aldığını belirten uzmanlar, "Hakemler de ev sahibi takımın lehinde karar veriyor. Bunun sebebi yine kalabalık olan ev sahibi takımın taraftarlarının hakem üzerinde baskı yaratması" dedi. Oyuncuların rakip takımın taraftarlarının tezahüratlarından etkilenmemeleri için özel bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini de belirten uzmanlar, "Aynı şekilde hakemlerin de etkilenmemek için eğitilmesi gerekli" diye konuştu.

TRİBÜNLER MAÇIN KADERİ
Tribünlerdeki sayının ve hakemin üzerindeki etkinin ev sahibi takımın avantajı olduğunu belirten Psikolog Boyko, "Maçların gerçekten adil olabilmesi için hakemlerin de taraftarlardan etkilenmemesi gerekiyor. Hakeme sataşmaların engellenmesi bunun için çok önemli. Aynı şekilde hakemlerin de seyirciden etkilenmemeleri için psikolojik eğitimden geçirilmesi maçların daha adil olması sağlayacaktır" dedi.
Haberin fotoğrafları