kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Özcan Pektaş

Sanayi Bakanlığı, tüketici için "mayınlı alan" uyarısı yapacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Mortgage yasasından yararlanmak istemeyenlerin, 5 Haziran'a kadar dilekçe vermesi gerekiyor. Ancak tüketicinin haklarını gösteren ikincil mevzuat yürürlüğe girmediği için vatandaş karar vermekte zorlanıyor..
Bankalar, mortgage (tut-sat) kredisi için kampanyaya başlarken devlet, piyasadaki hıza ayak uyduramadı. 6 Mart'ta yürürlüğe giren Konut Finansmanı Yasası'yla birlikte binlerce tüketici de merakla beklemeye başladı. Çünkü daha önce konut kredisi kullanıp yeni sistemden yararlanmak istemeyenlerin, 5 Haziran akşamına kadar dilekçe vermesi gerekiyor. Aksi takdirde Mart 2006'dan önceki konut kredileri de otomatik olarak tut-sat kapsamına giriyor. Ancak tüketicinin hak ve menfaatlerini gösteren ikincil mevzuat henüz yürürlüğe girmediği için vatandaş karar vermekte zorlanıyor. Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, vatandaşı bilinçlendirmeye dönük detaylı bir çalışma yaptı. Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş'ın ve Ankara Barosu'nun dikkat çektiği bazı kritik farklılıklar şöyle:

* Yasa yürürlüğe girmeden önce kredi kullanan 500 bin vatandaşın dikkatli olması gerekiyor. Çünkü yeni sistem, satın alınan konutun "ayıplı" çıkması durumunda bankanın sorumluluk süresi ve tutarını kısıtlıyor. nBankanın kullandırdığı "bağlı kredi" olarak adlandırılan uygulamada, satın alınan konut ayıplı çıkarsa sorumluluk süresi beş yıldan bir yıla iniyor. Banka, evin değerinin tamamından değil açtığı krediyle sorumlu tutuluyor.

* Tut-sat kredisi kullanan tüketicilerin iki taksiti üst üste ödememesi halinde, 1 aylık ihtar süresinin ardından inisiyatif bankaya geçiyor ve konutun satışı gündeme geliyor.