kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Komisyon Başkanı Barroso ve Genişlemeden Sorumlu üye Rehn yeni Fransa liderini müzakere sürecini bloke etmemesi için uyardı: "Müzakere kararı, oybirliğiyle alındı. Yeni bir karar isteyen sonuçlarına katlanır"..
Türkiye karşıtlığını her fırsatta dile getiren yeni Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye Avrupa Birliği'nden (AB) ilk "uyarı" geldi... AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn Sarkozy'yi Türkiye'nin AB üyeliği konusunda uyardı. Müzakerelerin sonunda imtiyazlı ortaklık olması gerektiğini savunan Sarkozy'ye karşı Barroso, "müzakerelerin askıya alınması, dondurulması ya da imtiyazlı ortaklık yoluna dönülmesi yönünde AB'de bir çoğunluk olmadığını" söyledi.

'SORUMLULUĞU ALIR'
Barroso, "Müzakerelerin kesilmesi hata olur. Komisyon, bu sürecin devam etmesinden yana. Üye ülkelere tavsiyemiz de bu yönde" diye konuştu. Müzakerelere başlanmasına oy birliğiyle karar verildiğini hatırlatan Barroso, "Yeni bir karar almak isteyen, bu inisiyatif ve sonuçlarının sorumluluğunu üstlenir" dedi.

'SÖZÜMÜZÜ TUTMALIYIZ'
Sarkozy'ye bir uyarı da AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn'den geldi. Rehn şunları söyledi:, "Türkiye çok hassas ve tarihi bir dönemden geçiyor. Sabırlı ve ihtiyatlı olmalıyız. Her kriz aynı zamanda bir fırsattır. Türkiye bu krizden demokrasisini güçlendirerek çıkabilir. Genel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Türkiye'de daha güçlü bir reform süreci yaşanabilir" dedi. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçiminin "laiklik ve demokrasi ekseninde kutuplaşmalara yol açtığını" vurgulayan Rehn, AB'nin dikkatli davranarak Türkiye'deki ulusalcı hasssasiyetlere yakıt sağlamaması gerektiğini ifade etti. Rehn, "AB'nin üye devletlerinin oybirliğiyle aldığı karar gereğince Türkiye ile katılım müzakereleri sürdürülüyor. AB'nin oybirliğiyle aldığı bu karara uygun davranmayan bir ülke bunun muhtemel sonuçlarına katlanır" dedi. Müzakerelerin ucu açık bir süreç olduğunu hatırlatan Rehn, "Müzakere süreci tamamlanıncaya dek Türkiye'nin katılımı konusunda bağlayıcı karar almıyoruz. Türkiye'ye karşı adil ve titiz davranmalıyız. Bir söz verdik, bunu tutmalıyız" dedi.

ERDOĞAN KUTLADI
Başbakan Erdoğan da Sarkozy'nin seçilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Başbakan, "Temennimiz odur ki seçim meydanlarında yapmış olduğu açıklamaları bundan sonra ikili ilişkilerde görmeyiz" dedi. Seçim sonucunun, Türkiye'nin AB sürecini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya "Bilemiyorum. Uygulamayı bundan sonra göreceğiz" yanıtı veren Erdoğan, karara saygı duymak zorunda olduklarını ifade etti ve Sarkozy'nin seçilmesini "hayırlı olsun" diye değerlendirdi.
Haberin fotoğrafları