kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ulaştırma ve iletişime 50 milyar $ katkı yaptı gözyaşlarıyla bıraktı

ANKARA
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, erken genel seçim nedeniyle Anayasa gereğince bugün görevini bırakıyor. Bakan 4.5 yılını değerlendirdiği veda konuşmasında gözyaşlarına engel olamadı..
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, duygu dolu bir atmosferde bakanlığa veda etti. Anayasa gereğince bugün istifa edecek olan Yıldırım, 4.5 yıllık icraatını anlatmak üzere gerçekleştirdiği basın toplantısında gözyaşlarına engel olamadı. 4.5 yıllık icraatlerini anlatan Yıldırım, bakanlığı döneminde yerli ve yabancı sermayenin ulaştırma ve iletişim sektörüne 50 milyar YTL'lik katkı sağladığını söyledi. Seçim dönemine girilmesi nedeniyle Anayasa gereği görevini devretmek zorunda olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, icraatlerini anlatırken duygulu anlar yaşandı. Bakan Yıldırım, Türkiye'de 68 yılda 67 bakanın görev yaptığını belirterek, 4.5 yılla en uzun görev yapan bakan unvanının da sahibi olduğunu söyledi. Yıldırım, görevi kime devredeceğini bilmediğini, bu konuda kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceğini vurguladı. Yıldırım'ın yerine Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın Ulaştırma Bakanlığı'na atanacağı belirtiliyor.

KAMUDAN 28 MİLYAR
YTL Yıldırım, ulaştırma ve iletişim sektörüne 4.5 yılda kamudan 28 milyar YTL aktarıldığını, yerli ve yabancı sermayenin de vergi, fon, kâr payı ve yatırım olarak sektöre 50 milyar YTL katkı sağladığını söyledi. İcraat döneminde en büyük icraatlerinden biri yılan hikayesine dönen Türk Telekom'un devir ihalesini yapan Bakan Yıldırım, şirketin yüzde 55 hissesini Lübnanlı Hariri Ailesi'nin sahip olduğu Oger Telecom'a 6.5 milyar dolara 21 yıllığına devretti. Bakanlığa bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesine ait olan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve Antalya havalimanı terminalleri de özel sektöre devredildi. Yıldırım döneminde, İstanbul 3 milyar dolar, Esenboğa 250 milyon dolar, Antalya da 3.2 milyar dolar olmak üzere toplam 6.5 milyar dolara özel sektöre devredilirken, havayollarında iç hatları tümüyle serbestleştirilmesi sayesinde 2002 yılında 33 milyon olan yolcu sayısı 62 milyon kişiye ulaştı. Kars-Bakü-Tiflis demiryolu projesine başlanılması yanında Boğaz'ın iki yakasını tüp tünellerle birbirine bağlayıp Gebze ile Halkalı arasını 105 dakikaya düşürecek olan Marmaray da yine Yıldırım dönemine denk geliyor.