kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
KADRO SORUNU YAŞIYOR.... 540 kadrolu, bin 60 kadrosuz personelle hizmet veren Tıp Merkezi, hazır olduğu halde kadro verilmediği için 10 yoğun bakım ve 60 normal yatağı hizmete açamıyor.

Özal Tıp karaciğer naklinde kral hastaneleriyle yarışıyor

ŞAH TANYERİ
8'inci Cumhurbaşkanı Özal'ın "Ortadoğu'ya hizmet etsin" vizyonuyla Malatya'ya kazandırdığı adını taşıyan Tıp Merkezi, karaciğer nakli başarısında Ortadoğu'daki kral hastanelerini geçti..
Kayısı ve tekstilin öne çıktığı Malatya'da en büyük başarı hikayesi sağlık sektöründe yazılıyor. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, organ naklinde Ortadoğu'nun sayılı merkezlerinden biri oluyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, genel cerrahide en zor operasyonlardan biri olan canlıdan karaciğer naklinin, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler dışında Türkiye'de yapıldığı tek yerin Malatya'daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi olduğunu söyledi. Bu merkezde ilk karaciğer nakli operasyonu 2002 yılı mart ayında yapıldı.

RUTİN AMELİYAT OLDU
Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu ile birlikte karaciğer nakli operasyonunu gerçekleştiren ekibin başı Prof. Dr. Yılmaz, bu yıl ivme kazanan ameliyatın artık rutine dönüştüğünü, haftada bir bazen iki karaciğer nakli yapılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, 13'ü canlı vericili, 19'u kadavradan olmak üzere 32 karaciğer nakli yaptıklarını belirterek, "Yılda 50-60 karaciğer nakli sayısını bulacağız. Bekleyen hastaları yapsak yıl sonuna kadar kapasitemiz dolu. Ekip ve teçhizat olarak tam donanıma sahibiz. Turgut Özal Tıp Merkezi olarak başarı oranımız yüzde 90. Bu, dünya standartlarına uygun bir oran" dedi. Amaçlarını, Ankara'nın doğusundaki hastaları çekmek ve yurtdışına açılmak olarak ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Yurtdışında Azerbaycan ön planda. Sudan ile de protokol imzalıyoruz. Sudan'dan iki hasta geldi. Birini ameliyat ettik" dedi.

YARI FİYATINA AMELİYAT
Karaciğer nakli faturasının 50 ila 100 bin YTL arasında, özel sektörün yarı fiyatına olduğunu bildiren Prof. Dr. Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin karaciğer naklinde sayılı bir merkez haline gelmesinin Malatya ekonomisine de çok ciddi katkısı olacağını vurguladı. Ortadoğu'da canlıdan karaciğer nakli yapılan pek merkez bulunmadığına işaret eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu konuda Suudi Arabistan'daki Kral Halid, Ürdün'deki Kral Hüseyin hastanelerinden bu konuda daha başarılı olduklarını söyledi.